Heel Brussel wordt collegezaal voor VUB-studenten

LANCERING KONEKT.BRUSSELS OP 3 OKTOBER – 17U30

De voorbije jaren hebben de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en l’Université Libre de Bruxelles (ULB) een sterke band opgebouwd met Brussel op de raakvlakken tussen onderwijs, onderzoek, maatschappij en kunst. In het academiejaar 2017-2018 willen ze dit verder uitbouwen. Voortaan spelen de VUB en ULB op verplaatsing in hun eigen stad, onder het gloednieuwe concept: konekt.brussels, met onder meer een eigen Brussels City Campus, nauwere samenwerking met diverse culturele instellingen en een pop-up university week.

De Brussels City Campus strekt zich uit over de hele stad en komt tot stand in samenwerking met verscheidene Brusselse partners. De ruimtes van BOZAR in de Ravensteingalerij fungeren als vaste uitvalsbasis van de campus. In de nieuwe stadsaula in hartje Brussel zullen doorheen het academiejaar vaste lessen, debatten en symposia worden georganiseerd, in nauwe samenwerking met BOZAR. We nodigen u graag uit op 3 oktober om de Brussels City Campus te ontdekken.

Programma lanceringsevenement 3 oktober in Ravensteingalerij

17u30           Onthaal

18u00           Voorstelling konekt.brussels Caroline Pauwels (rector VUB)

18u15           Partners met een hart voor Brussel

Pierre Gurdjan (voorzitter ULB)

Video-intermezzo met Kristiaan Borret (Brussels Bouwmeester)

Aline Muylaert (founder Citizenlab)

Sammy Mahdi (voorzitter jong CD&V)

Paul Dujardin (CEO BOZAR)

18u45           Live concert van het Belgian National Orchestra (rotonde Ravensteingalerij)

Ludwig van Beethoven: Ode an die Freude

Franz Schubert: Ouverture in Italiaanse stijl, D. 590

Wolfgang Amadeus Mozart: Symfonie nr. 25, KV.183, 1° deel Allegro con brio

Ludwig van Beethoven: Symfonie nr. 8, op. 93, 4° deel Allegro Vivace

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen aan sicco.wittermans@vub.be. Een interview met Paul Dujardin (BOZAR) en Caroline Pauwels (VUB) is mogelijk op aanvraag.

konekt.brussels

Vanaf het academiejaar 2017-2018 lanceren de VUB en ULB een nieuw concept: konekt.brussels. Voor beide universiteiten een thuismatch op verplaatsing: onze studenten trekken voor hun colleges het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in. Ze krijgen les in bedrijven, cultuurhuizen, overheidsinstellingen, ziekenhuizen, rechtbanken, sportclubs, musea, OCMW's, internationale instellingen en gevangenissen. Daar genieten ze ook onderwijs van mensen binnen deze organisaties, over dingen waar ze later zelf mee te maken krijgen.

Via konekt.brussels verbinden we studenten met het werkveld en de complexe maar boeiende realiteit van een internationale stad. We bewandelen daarbij meerdere pistes: 

  • BRUSSELS CITY CAMPUS: onze studenten studeren in de stad en studeren mét de stad op bekende en minder bekende plekken.
  • ART&SCIENCE: kunst en wetenschap ontstaan beide vanuit reflectie op de samenleving. Dat gegeven verdiepen we, samen met culturele instellingen.
  • POP-UP UNIVERSITY WEEK: de week voor de lentevakantie ontdekken en bezetten alle opleidingen de stad. We trekken massaal off campus.

De ruimtes van BOZAR in de Ravensteingalerij vormen de uitvalsbasis van de Brussels City Campus. De VUB en ULB organiseren er vaste lessen, debatten en symposia – in nauwe samenwerking met de teams van BOZAR. Zo komen de universiteit, de stad en kunst letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar. Naast het Paleis voor Schone Kunsten, wordt ook samengewerkt met het Muntpunt, de NMBS, de Beursschouwburg, Brussels Info Place, Belfius, het BELvue museum, Cinematek, het Nationaal Orkest van België, de MIVB, het VBO, Syntra en vele anderen.

Met konekt.brussels zetten VUB en ULB de diversiteit en pluraliteit van Brussel in de verf. We bouwen bruggen over disciplines, sectoren, gemeenschappen en culturen heen. De toekomst is aan steden. Ze begint er ook. Als universiteit in de hoofdstad van Europa engageren we ons om die toekomst mee vorm te geven. Onze studenten, docenten en onderzoekers zetten hun expertise in om Brussel sterker te maken door antwoorden te bieden op grootstedelijke, maatschappelijke uitdagingen.

konekt.brussels draait om duurzaam samenwerken in de stad. Met toekomstgerichte ondernemers, bevlogen mensen uit het middenveld, de culturele sector en de overheid. Samen vormen we onze studenten tot ambassadeurs van Brussel, kritische burgers en de maatschappelijke leiders van de toekomst.

Caroline Pauwels, is rector van de Vrije Universiteit Brussel.

“konekt.brussels is één grote aanmoediging om de stad én stedelijkheid te ontdekken. In gesprekken met ouders, alumni en studenten viel mij op dat zij dat echt als een statement ervaren om in de hoofdstad te gaan studeren. Kiezen voor Brussel ís al een moedige keuze, vaak tegen de stroom in. En dus kunnen deze studenten zich ook helemaal in die stad te smijten.”

Paul Dujardin, is kunsthistoricus en directeur-generaal van kunstencentrum BOZAR:

“BOZAR en de VUB/ULB hebben al langer een sterke connectie opgebouwd op de raakvlakken tussen kunst, onderzoek en maatschappij met initiatieven als Crosstalks of Difference Day. Met konekt.brussels gaan we weer een stapje verder. BOZAR wil voor de studenten een natuurlijke leerplek zijn, een laboratorium voor de samenleving van morgen.”

Jamie Shea NATO Deputy Assistant Secretary General for Emerging Security Challenges and Director of the new MA in Global Peace, Security and Strategic Studies at Vesalius College, Vrije Universiteit Brussel: “Brussels as a learning centre is somewhat unique. It is the centre of the action. Students here are in the policy making hub with access to NATO, to the EU, to the think tank community, to all the international media. It’s one stop shopping allowing them to be an observer and participant while big events are being played out. Students get to be taught by both academics and professionals who are inside. Students here will have a leg in the future career they want to pursue.”

Hans Waege, Directeur Nationaal Orkest van België: "'Belgian' staat bij het Belgian National Orchestra voor het constructief omgaan met diversiteit, het staat voor een identiteit die verscheidenheid ziet als sterkte, als verrijking en als een unieke uitnodiging om samen te werken aan de toekomst. Als symfonisch orkest staan we voor de secure afweging van individuele vrijheid en collectief resultaat vanuit de verscheidenheid van sterke persoonlijkheden met verschillende achtergronden.  Het project konekt.brussels past perfect bij deze filosofie en identiteit. Het Belgian National Orchestra werkt er dan ook vol overtuiging aan mee.

Sicco Wittermans Woordvoerder, Persdienst VUB
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel