Arabisch kunstwerk in de maak op VUB-campus

Kunstwerk wordt op vrijdag 22/02 om 15u onthuld

In opdracht van Human(art)istic Festival neemt de Brusselse straatkunstenaar met Marokkaanse roots Demaone (lid van de roemruchte Brusselse graffiticrew CNN199) deze week de campus van de Vrije Universiteit Brussel onder handen.​

Hij verdiende zijn sporen (en liet ze er ook na) in verschillende Europese, Amerikaanse en Afrikaanse grootsteden en zet nu opnieuw zijn stelling op in Brussel. Net als de stad zelf, flirt Demaone in zijn werk met schoonheid en ruwheid, traditie en vluchtigheid. 

Zijn kalligraffiti, een krachtige mengvorm van Arabische kalligrafie en graffiti, is een spraakmakend tegengif voor vlak en grijs. 

TANWIR heet Demaone's nieuwste creatie, wat Arabisch is voor 'verlichting'. Hij geeft er hier een hedendaagse artistieke invulling aan in het hart van de universiteit, op een plek waar Kant's 'durf te denken' nog steeds actueel is en de verlichting een nooit voltooide levenskunst is. Het kunstwerk is 10 meter lang en 7 meter hoog.

Professor Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel: 

"Bij de aanvang van mijn mandaat als rector kwam ik tot de bedenking dat de drie woorden in de naam van de VUB  - nl. vrije, universiteit of universitas en Brussel- de identiteit van de VUB legitimeren. Vrijheid, vrij onderzoek en het vrije denken. De universitas heeft betrekking op het universele karakter van het verlichtingsdenken als work in progress. Daarom is het zo belangrijk de universiteit met de stad te verbinden. Want ik zie Brussel niet enkel als een probleem – zoals daar soms over wordt gedacht – maar ook als een mogelijkheid."

U bent meer dan welkom om naar de VUB te komen en het kunstwerk te zien maken. Zo kan u de kunstenaar en passant ook al uw vragen stellen. Bekijk hier de eerste dronebeelden
https://www.facebook.com/humanartistic/videos/2217348325248555

Waar? 
Paviljoen van Human(art)istic Festival, tegenover het zwembad/sportcomplex, Pleinlaan 2, 1050 Elsene

Wanneer? 
Onthulling op vrijdag 22/02 om 15u00

Contact:
Vooraf: Raffi Aghekian, raffi.aghekian@demens.nu, 0486-93 51 43
Op vrijdag 22/02 ter plaatse: Maarten Denys, hello@maartendenys.be, 0486-51 84 44

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel