"GREEN-INC" pionier in inclusieve klimaatacties voor stedelijke gelijkheid

"GREEN-INC" pionier in inclusieve klimaatacties voor stedelijke gelijkheid

Het GREEN-INC (GRowing Effective & Equitable Nature-based Solutions through INClusive Climate Actions ) project, is een ambitieus Europees onderzoeksinitiatief, klaar om een revolutie teweeg te brengen in stedelijke duurzaamheid. Door het integreren van rechtvaardige en effectieve op de natuur gebaseerde oplossingen (NbS) zoals zoals groene daken en pocketparken beogen de onderzoekers Inclusive Climate Actions (ICAs) op punt te stellen waarbij tegelijkertijd klimaatverandering en stedelijke ongelijkheid aangepakt wordt.

"NbS hebben meerdere voordelen, maar kunnen vooral stedelijke ongelijkheden en onrechtvaardigheden in steden versterken. Om beter rekening te houden met dilemma's en afwegingen, hebben we zowel de theorie als de praktijk over inclusieve klimaatacties omarmd. Nu gaan we een systematische evaluatie van ICA's in Europese steden ​ uitvoeren." zegt Boud Verbeiren, project coordinator en professor aan de onderzoeksgroep Hydrology and Hydraulic Engineering aan de VUB.

Het project brengt zes vooraanstaande universiteiten samen - waaronder de VUB - en vijf partnersteden - Amsterdam, Brussel, Boekarest, Turijn en Skellefteå - om inclusieve klimaatacties te beoordelen en principes te ontwikkelen om stedelijke ongelijkheden aan te pakken en tegelijk de veerkracht van ecosystemen in verschillende Europese contexten te vergroten.

GREEN-INC zal uitgebreid onderzoek doen om ervoor te zorgen dat NbS alle leden van de gemeenschap ten goede komen. Door een holistisch milieu-socio-economisch evaluatiekader voor NbS te ontwikkelen en samen met lokale partners stedelijke proeftuinen op te zetten, zal het project experimenteren met nieuwe benaderingen om inclusieve en rechtvaardige oplossingen te creëren voor de uitdagingen van klimaatverandering.

 

Ga voor meer informatie naar https://green-inc.eu/ en https://www.vubtechtransfer.be/green-inc


Contact:

boud.verbeiren@vub.be

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

IR
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel