Fnuiken stress en burnout ons seksleven?

VUB start onderzoek o.l.v. Elke Van Hoof (gezondheidspsycholoog) en Bert Van Puyenbroeck (klinisch seksuoloog)

De Vrije Universiteit Brussel lanceert een nieuwe studie naar de invloed van stress en burn-out op de kwaliteit van relaties en seksualiteitsbeleving. “De druk op het persoonlijk leven is tegenwoordig groot en dat heeft onvermijdelijk gevolgen voor ons seksuele welzijn. Uit recent onderzoek blijkt dat onze seksuele activiteit is teruggelopen naar 2 à 3 keer per maand”, legt onderzoeker en seksuoloog Bert Van Puyenbroeck van de Vrije Universiteit Brussel uit. “Uit de klinische praktijk zijn er sterke aanwijzingen dat stress daar een belangrijke rol in speelt.” Het onderzoek loopt drie maanden en in de tweede helft van 2018 worden de eerste resultaten verwacht.

Regelmatig verschijnen nieuwe publicaties over de toename stress gerelateerde persoonlijke problemen zoals depressie en burn-out. Meer dan ooit nemen jongeren bijvoorbeeld antidepressiva. Bert Van Puyenbroeck: “De survey moet ons leren welke aspecten van stress en burn-out van betekenis zijn op de kwaliteit van persoonlijke relaties, en welke aspecten hiervan mogelijks meer aandacht verdienen met oog op preventie dan wel behandeling binnen de geestelijke gezondheidszorg, seksuologie of artsenpraktijk”. Het onderzoek richt zich op vier gebieden: relaties, hoog sensitiviteit, burn out en masturbatie.

We zien in de klinische praktijk een groeiende groep cliënten en hun partner met klachten van burnout en depressie, wat ook hun seksuele relatie onder druk zet – en omgekeerd, ondermijnt een verroeste seksualiteit binnen een koppel ook ieders persoonlijk welbevinden. Bovendien weten we dat antidepressiva een ernstige libidokiller zijn. Toch weten we nog maar weinig over het samengaan van deze problemen, en durven we het in de klinische praktijk bovendien ook niet altijd uitdrukkelijk bevragen. Alsof seks geen relevant thema zou zijn voor wie met burn-out of depressie te maken krijgt in zijn of haar relatie”, aldus dr. Bert Van Puyenbroeck, klinisch seksuoloog en co-promotor van het onderzoek. Hij leidt het onderzoek samen met professor Elke Van Hoof (Gezondheidspsychologe VUB).

Dat er nood is aan diepgaander onderzoek, stelt ook prof. Elke Van Hoof. “Eén op de vier mensen krijgt vroeg of laat te maken met min of meer ernstige psychische problemen. Algemeen wordt aangenomen dat tien procent van de bevolking op de rand van een burn-out leeft. Dat is niet weinig. Burn-out is een reëel gezondheidsprobleem met ernstige gevolgen voor de gezondheid, niet in het minst ook seksuele gezondheid, en heeft doorgaans ook een invloed op de omgeving van de betrokkene”.

Iedereen kan deelnemen op de online survey die loopt tot 31 maart 2018. Het webadres is http://www.vub.ac.be/onderzoek/projecten/stress-en-seksualiteit. De eerste resultaten worden verwacht tegen september van dit jaar. Bert Van Puyenbroeck. “De bevindingen die uit het onderzoek voortkomen zullen niet alleen helpen om het beleid van de overheid en zorginstanties te bepalen, maar moeten ook aanzetten tot een hoognodig debat over preventie en aanpak van stress en burnout, en problemen in relaties en seksualiteitsbeleving.”

Dr. Bert Van Puyenbroeck – hvpuyenb@vub.ac.be - gsm +32 494 700 727