Expo Photovoice in Pilar aan VUB

Expo Photovoice in Pilar aan VUB

‘Wanneer voel je je echt verbonden met je school?’

Leerlingen uit vier scholen werkten afgelopen trimester aan een photovoiceproject. Ze verbeeldden de vraag: ‘Wanneer voel je je echt verbonden met je school?’ Vanaf 14 januari 2020 tonen ze in Pilar – Huis voor Kunst en Wetenschap - hun werken aan elkaar en aan al wie interesse heeft. Dit project is onderdeel van een onderzoek van de VUB lerarenopleiding.

De expo is in eerste instantie bedoeld om leerlingen te laten kennismaken met elkaars kijk op schoolbetrokkenheid. Daarnaast zullen zij hun perspectief ook tonen aan een breder publiek. Iedereen die interesse heeft in de methodiek of in het thema schoolbetrokkenheid is daarom welkom.

 

Photovoice

Photovoice is een methode waarin de deelnemers vragen over hun omgeving of hun ervaringen beantwoorden met foto’s en erover in gesprek te gaan met elkaar. Zij selecteren vervolgens de foto’s die hun gezamenlijke conclusie in beeld brengen. Zo stellen zij een tentoonstelling met de meest sprekende werken samen voor een breder publiek: vrienden of familieleden van de deelnemers, buurtbewoners, beleidsmakers of directeurs etc. Een gesprek met beleidsmakers over de resultaten leidt ten slotte tot verbeteracties.

 

Photovoiceproject in vier scholen

Dit photovoiceproject kadert in een onderzoek van de VUB naar democratische schoolcultuur. Tachtig leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs van vier scholen (GITO Overijse, Lutgardiscollege Oudergem, GO! Atheneum Ukkel en GO! Unescoschool Koekelberg) werkten afgelopen trimester aan het photovoiceproject ‘Wanneer voel je je echt verbonden met je school?’.

De leerlingen maakten daarvoor foto’s over vrienden, toekomstperspectieven, personeelsleden van de scholen, diversiteit en respect, groen op school, moderne en nette scholen met voorzieningen voor sport en ontspanning etc.

 

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met de steun van CERA en de Koning Boudewijnstichting.

 

Vragen of bijkomende informatie

Jetske Strijbos (VUB Lerarenopleiding)

0488 290538

 

Expo

14 januari 2020:

  • Opening om 13.00u
  • Toelichting door de leerlingen van 13.00 tot 14.00u
  • Vrije toegang tot 16.00u

Pilar – Huis voor Kunst en Wetenschap

VUB Ingang 6, Triomflaan, 1050 Brussel

PE CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans Woordvoerder, Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans Woordvoerder, Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën en acties samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel