Experten luiden alarmbel: zonder krachtig klimaatbeleid volgt een dramatisch verlies aan gletsjermassa 

Experten luiden alarmbel: zonder krachtig klimaatbeleid volgt een dramatisch verlies aan gletsjermassa 

VUB-onderzoeker: “Elke fractie van een graad telt” 

Een internationale studie, gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Science, toont aan dat er zonder krachtig klimaatbeleid een dramatisch verlies aan gletsjermassa zal plaatsvinden. Als de wereld opwarmt tot 2,7°C, het scenario dat volgt uit het huidige klimaatbeleid, zal slechts 24% van de huidige gletsjermassa overblijven. In contrast daarmee zou het beperken van de opwarming tot 1,5°C, het doel van het Akkoord van Parijs, maar liefst 54% van het ijs behouden. 

Een team van 21 wetenschappers uit tien landen gebruikte acht verschillende gletsjermodellen om het potentiële ijsverlies van meer dan 200.000 gletsjers buiten Groenland en Antarctica te berekenen, onder uiteenlopende temperatuurscenario’s. Voor elk scenario werd aangenomen dat de temperatuur gedurende duizenden jaren constant zou blijven. 

De resultaten zijn ronduit alarmerend: zelfs zonder verdere opwarming, met de temperatuur gestabiliseerd op het huidige niveau van 1,2°C, zou uiteindelijk 39% van de wereldwijde gletsjermassa verdwijnen. Dit zou leiden tot meer dan 10 centimeter wereldwijde zeespiegelstijging. Belangrijk detail: voor elke extra 0,1°C opwarming, verliezen we gemiddeld nog eens 2% van het wereldwijde gletsjerijs. 

“Onze studie maakt pijnlijk duidelijk dat elke fractie van een graad telt”, zegt mede-hoofdauteur Dr. Harry Zekollari van de Vrije Universiteit Brussel en de ETH Zurich. “De keuzes die we vandaag maken, zullen eeuwenlang doorwerken en bepalen hoeveel van onze gletsjers behouden kan blijven.” 

In alle scenario’s verliezen de gletsjers snel massa gedurende de komende decennia, waarna het smelten eeuwenlang vertraagd doorgaat, zelfs zonder verdere opwarming. Dit betekent dat gletsjers de impact van de huidige hitte nog lange tijd zullen voelen, terwijl ze zich langzaam terugtrekken naar hogere gebieden. 

“Gletsjers zijn uitstekende indicatoren van klimaatverandering, omdat hun terugtrekking met het blote oog zichtbaar maakt wat er gebeurt”, zegt mede-hoofdauteur Dr. Lilian Schuster van de Universiteit van Innsbruck. “Maar omdat ze zich pas op lange termijn aanpassen, geven hun huidige omvang en toestand een onderschat beeld van de klimaatverandering die al heeft plaatsgevonden. De situatie is eigenlijk veel ernstiger dan zichtbaar is in de bergen vandaag.” 

Naast zeespiegelstijging heeft het verlies aan gletsjers verregaande gevolgen voor de beschikbaarheid van zoetwater, verhoogt het de risico’s op gletsjergerelateerde natuurrampen, en bedreigt het toerisme dat afhankelijk is van gletsjers. Deze effecten zullen generaties lang wereldwijd voelbaar zijn, en benadrukken het belang van doortastend klimaatbeleid. 

De studie vormt een belangrijke bijdrage aan het Internationale Jaar voor het Behoud van Gletsjers (2025) van de Verenigde Naties, en benadrukt de dringende noodzaak van wereldwijde klimaatactie om het gletsjererfgoed van onze planeet te redden. 

De studie werd uitgevoerd als onderdeel van het Glacier Model Intercomparison Project (GlacierMIP), gecoördineerd door het Climate and Cryosphere (CliC) Project van het World Climate Research Programme (WCRP). 

 

Media voor pers:

https://www.dropbox.com/scl/fo/u3yiqmdgv4fhx01t04wcr/APwzYjiRiRV0ilkP48rYd8?rlkey=qiwd4ymtt2i84h20nq75py6t7&dl=0

 

Bron 

Zekollari, H. & Schuster, L. et al. (2025). Glacier preservation doubled by limiting warming to 1.5°C versus 2.7°C, Science. doi.org/10.1126/science.adu4675 


Contact 

Harry Zekollari: harry.zekollari@vub.be Tel. nr. beschikbaar bij de redactie 

Lilian Schuster: lilian.schuster@uibk.ac.at 

Koen Stein
Koen Stein Centraal aanspreekpunt pers

 

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel