‘Europa in een nieuw tijdperk van machtspolitiek’

‘Europa in een nieuw tijdperk van machtspolitiek’

Persuitnodiging – PACT-lezing door journalist Robert D. Kaplan in Gotische zaal van Stadhuis Brussel op 29 mei van 18u30 tot 22u

Donderdag 25 mei 2023 – Jonathan Holslag, professor Politieke Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), ontvangt op maandag 29 mei de bekende journalist en expert geopolitiek Robert D. Kaplan voor een publieke lezing over Europa in een nieuw tijdperk van machtspolitiek. Het evenement wordt georganiseerd in het kader van PACT, de Caroline Pauwels Academy of Critical Thinking, waarmee de universiteit het kritisch denken en de verbinding tussen diverse opinies wil aanmoedigen. 

Europa is een belegerd continent. In het oosten worstelt het met de oorlog in Oekraïne en moet het rekening houden met andere assertieve regionale machten en de gevolgen van de opkomst van China. In het zuiden wordt het geconfronteerd met toenemende instabiliteit in Afrika, ongekende aantallen vluchtelingen en een aanhoudende opmars van verschillende gewapende groepen. In het westen moet Europa dulden dat zijn belangrijkste strategische partner steeds vastberadener wordt om zijn economische kracht weer op te bouwen, eventueel ten koste van Europa, en steeds uitgesprokener is over zijn verwachtingen ten aanzien van Europa in het licht van de rivaliteit met China.

Tijdens een lezing in het stadhuis van Brussel vraagt de wereldberoemde journalist en expert geopolitiek Robert D. Kaplan zich af of de Europese Unie haar positie kan behouden in dit nieuwe tijdperk van machtspolitiek en geeft hij aan hoe Europa die verschillende geopolitieke fronten consequenter kan aanpakken.

Story image

Over Robert D. Kaplan
Robert D. Kaplan is de bestsellerauteur van eenentwintig boeken over buitenlandse zaken en reizen, vertaald in vele talen, waaronder The Tragic MindAdriaticThe Good AmericanThe Revenge of GeographyAsia's CauldronMonsoonThe Coming Anarchy en Balkan Ghosts. Hij bekleedt de Robert Strausz-Hupé Leerstoel in Geopolitiek aan het Foreign Policy Research Institute. Drie decennia lang versloeg hij buitenlandse zaken voor The Atlantic. Hij was lid van de Defense Policy Board van het Pentagon en het Executive Panel van de Amerikaanse marine. Het tijdschrift Foreign Policy noemde hem tweemaal een van 's werelds "Top 100 Global Thinkers."

Een evenement in het kader van PACT
​De VUB wil met PACT lezingen, panelgesprekken en debatten organiseren die een beter inzicht verschaffen in de belangrijkste problemen in de samenleving en de wereld, en die ideeën aanreiken over hoe we die problemen aan kunnen pakken, iets waar wijlen Caroline Pauwels intens naar streefde. 

Wij nodigen u graag uit om de lezing van Robert D. Kaplan bij te wonen op maandag 29 mei om 18u30 in de Gotische zaal van het stadhuis van Brussel. Bent u graag van de partij? Neem dan contact op met Nathalie Vlaemynck – 0479 87 23 26 – nathalie.vlaemynck@vub.be

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel