EU-regelgeving beschermt te weinig tegen nieuwe economische crisis

EU-regelgeving beschermt te weinig tegen nieuwe economische crisis

VUB-doctoraatsonderzoek wijst op mogelijke gevaren

Voor haar doctoraat “A Critical Legal Study of the Ideology behind Solvency II”, deed VUB-onderzoekster Kristina Loguinova onderzoek naar de vernieuwde EU-wetten die na de zware economische crisis in Europa (2007-2009) werden ingevoerd. Haar voornaamste conclusie? Ondanks deze inspanningen, veranderde er in wezen weinig . Een grote groep investeerders speelt vandaag namelijk nog steeds dezelfde rol die toen tot de economische crisis hebben geleid.

Verzekeringsmaatschappijen zijn de grootste institutionele investeerders in de EU. Zij moeten de Europese richtlijn ‘Solvency II’ volgen, om de economische stabiliteit te garanderen.  Op dit moment is Solvency II volgens het onderzoek van VUB’er Kristina Loguinova een “gevaarlijk instrument”. Het is namelijk gebaseerd op richtlijn ‘Basel II’die medeverantwoordelijk was voor de laatste financiële en economische crisis. Aan de basis van Basel II ligt het vrije markt denken.

Wereldwijde protestbewegingen zoals Occupy Wall Street hebben het meer dan duidelijk gemaakt dat verandering in ons financieel-economisch-en juridisch systeem onmisbaar is in de nabije toekomst.  Omdat, stelt Kristina Loguinova,  "enorme aantallen mensen niet langer geloven dat het systeem luistert naar gewone mensen". Een overtuiging die alleen maar sterker groeit door de bestaande "inkomensongelijkheid".

De onderzoekster stelt daarom voor het juridische kader te herbekijken: “Om de kans op een nieuwe, wereldwijde economische crisis te verkleinen, is het aan te raden Solvency II te herbekijken. Daarnaast kunnen ook regels worden ingevoerd om verzekeringsmaatschappijen te laten investeren in lijn met de UN Sustainability Goals of de duurzaamheidsrichtlijnen van de Europese Commissie. Dit kan de EU-economie zeker ten goede komen”, aldus Kristina Loguinova.

Kristina Loguinova blijft na haar promotie aan de VUB verbonden als gastprofessor van het vak 'Money and the Law'. Daarnaast werkt ze als consultant by Ayming en is ze een van de finalisten van de Vlaamse PhD Cup.

 

Meer info

Kristina Loguinova, 0479-37 35 80, [email protected]

Contacteer ons
Sicco Wittermans Persrelaties, Persrelaties VUB
Sicco Wittermans Persrelaties, Persrelaties VUB
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel