eTheRNA en VUB breiden strategische samenwerking uit om mRNA-producten van de tweede generatie te ontwerpen met TetraMix®

eTheRNA en VUB breiden strategische samenwerking uit om mRNA-producten van de tweede generatie te ontwerpen met TetraMix®

Voortbouwen op de adjuvante TriMix®-technologie met bewezen werking om een ‘boost’ te geven aan de activering van dendritische cellen

eTheRNA immunotherapies NV (‘eTheRNA’, Niel, België), is een onderneming met immunotherapieën op basis van mRNA in een klinisch stadium, die worden ontwikkeld voor de behandeling van kanker en infectieziekten. eTheRNA kondigt vandaag de uitbreiding van de strategische samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel (VUB) aan, met de ondertekening van een exclusieve licentieovereenkomst voor TetraMix® , de nieuwe generatie van de adjuvante TriMix®-technology.

De klinische veiligheid van TriMix werd aangetoond aan de hand van klinische en preklinische data. Deze data tonen ook aan dat TriMix de immuunrespons kan versterken bij meerdere ziektebeelden. Deze nieuwe licentie bouwt verder op de samenwerking tussen de VUB en eTheRNA op het vlak van de activering van dendritische cellen, gebaseerd op het onderzoek van het  Laboratorium voor Moleculaire en Cellulaire Therapie  (LMCT) van de VUB. In aanwezigheid van specifieke antigenen, gedragen dendritische cellen zich als modulatoren van de immuunrespons, waarbij ze het immuunsysteem aansturen om beoogde cellen aan te vallen door het activeren van een gerichte respons van CD4+ T-helpercellen en CD8+ cytotoxische T-cellen.

“We hebben al aangetoond dat TriMix een gunstig veiligheidsprofiel heeft en hoge expressieniveaus van mRNA stimuleert,” zegt Steven Powell, CEO eThERNA. “TetraMix zal nu in onze programma’s worden geïntegreerd om mRNA-immunotherapieën van een nieuwe generatie te ontwikkelen, met een zelfs grotere doeltreffendheid en immunogeniciteit.”

“De VUB wordt al tien jaar lang internationaal erkend voor haar onderzoek naar het gebruik van mRNA voor het aanschakelen van afweer tegen kankercellen, onderzoek van het LMCT, dat talrijke doorbraken realiseerde,” voegt Professor Dr. Karine Breckpot, directeur van het LMCT eraan toe. “De robuustheid en veelzijdigheid van TriMix als platform voor het stimuleren van de immuniteit, werd aangetoond voor een aantal klinische indicaties. We zijn blij om nu ook TetraMix te kunnen introduceren en we hebben er vertrouwen in dat dzee nieuwe manier om immuniteit te activeren met TetraMix een precedent zal scheppen voor toekomstige immunotherapieën.”

Breng en bezoek aan de webpagina met onze ‘Strategic Collaborations’ voor meer informatie over de andere partnerships van eTheRNA: https://www.etherna.be/strategic-collaborations/.

Voor meer informatie, contacteer:

eTheRNA immunotherapies

Johanna Madero

+32 3 369 17 40                                                   

[email protected]

Over eTheRNA immunotherapies

eTheRNA immunotherapies NV, met hoofdkwartier in België, ontwikkelt immunotherapie- en vaccinproducten voor de behandeling van kanker en infectieziekten, gebruik makend van zijn technologieplatformen (voor RNA, formulering en productie). De onderneming is ontstaan in 2013 waarbij o.a. Progress Pharma en VUB als oprichtende aandeelhouders waren betrokken. eTheRNA wordt ondersteund door een groep van internationale gespecialiseerde investeerders: BNP Fortis Private Equity, Boehringer Ingelheim Venture Funds, Everjoy Fortune PTE. LTD, Grand Decade Development Limited, Fund+, LSP, Novalis Lifesciences, Omega Funds, PMV en Ying Zhou Enterprise Management Company Limited. Deze investeerders delen de ambitie van de onderneming om uit te groeien tot een wereldwijde, leidinggevende onderneming op het vlak van RNA. Tot vandaag heeft de onderneming €63 miljoen risicokapitaal opgehaald. Meer details over de R&D-pijplijn van eTheRNA zijn te vinden op: https://www.etherna.be/immunotherapies-rd-pipeline/.

Over het VUB Vice-Rectoraat ‘Innovation & Industry Relations’

Het is de missie van het Vice-Rectoraat ‘Innovation & Industry Relation’ om een positieve impact op de samenleving te creëren door de valorisatie van wetenschappelijk onderzoek. VUB Tech Transfer is het operationeel en multidisciplinair team van het vice-rectoraat en stelt zich tot doel om de onderzoekexpertise van de universiteit te verbinden met de samenleving en de industrie, samen met zijn partners VUB Foundation en Crosstalks. https://www.vub.be/en/innovate

Over LCMT

Het doel van de onderzoeksactiviteiten aan het Laboratorium voor Moleculaire en Cellulaire Therapie (LMCT) is om innovatieve strategieën voor immunotherapie te ontwikkeling, waaronder ook strategieën waarbij de ‘immune orchestrating’ activiteit van dendritische cellen worden aangewend, zoals geïllustreerd door de ontwikkeling van de TriMix- en – meer recent’ van de TetraMix-technologieën. Andere strategieën in ontwikkeling omvatten adoptieve T-celtherapie en therapieën die de activiteit van T-cellen ondersteunen, gestimuleerd door dendritische cellen of waarbij T-cellen na aanpassing in het laboratorium terug in de micro-omgeving van de tumor worden ingebracht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van technologieën zoals mRNA, lentivirale vestoren en nanolichamen.

https://lmct.research.vub.be/en/home

Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel