Eerste VUB FabLab beademingstoestellen geproduceerd door Audi Brussels, project ism Flanders Make

Eerste VUB FabLab beademingstoestellen geproduceerd door Audi Brussels, project ism Flanders Make

Beademingsapparaten VUB FabLab klaar om te testen

De beademingsapparaten van het VUB FabLab zijn klaar om getest te worden. Dit maakt de VUB samen met haar partners Audi Brussels en Flanders Make bekend. Afgelopen vrijdag zijn bij Audi Brussels de eerste vijftig voorserietoestellen geproduceerd. Momenteel wordt daar de laatste hand aan gelegd in het FabLab en worden ze getest. VUB FabLab deelt de opgedane kennis via open source met geïnteresseerden in andere landen waar het gebrek aan beademingsapparaten groot is en de productiemogelijkheden beperkt zijn. 

Als het aantal COVID19 patiënten in België en elders blijft stijgen, dreigt een mogelijk tekort aan beademingstoestellen.  Een team ingenieurs aan het FabLab Brussels van de Vrije Universiteit Brussel heeft daarom in de voorbije weken in een recordtijd een eenvoudig beademingstoestel ontwikkeld en getest, onder andere in het UZ Brussel. Het FabLab kreeg ook onmisbare steun van Flanders Make.  Afgelopen vrijdag begon Audi Brussels met het bouwen van voorseriestukken. VUB Prof: Mark Runacres: “Wat functionaliteit betreft doet het toestel wat professionele toestellen doen. Maar het is natuurlijk nog niet getest zoals een professioneel toestel, omdat we de tijd niet hebben voor een volledige certificering. We streven naar maximale naleving van de vereisten, die in het buitenland gepubliceerd zijn (ihb MHRA uit UK)." 

”Toen we eind maart werden benaderd door de VUB waren we direct bereid hen bij hun project te ondersteunen. Twee dagen later was een eerste pilootlijn in onze fabriek reeds klaar en afgelopen vrijdag hebben we vijftig voorserietoestellen aan de VUB uitgeleverd”, zegt Peter Verschooris, montageverantwoordelijke bij Audi Brussels. “Het enthousiasme bij onze mensen en de snelheid waarmee gehandeld werd toont aan hoe diep de sociale verantwoordelijkheid bij de medewerkers van Audi Brussels verankerd is. We zijn dan ook trots op ons projectteam. Tenslotte willen we zowel de collega’s van de VUB, Flanders Make en al onze eigen medewerkers, in deze voor ons allemaal moeilijke tijden, bedanken voor hun goede samenwerking”, vult Volker Germann, CEO van Audi Brussels aan.  

Urbain Vandeurzen, Voorzitter van Flanders Make: "Wij hebben groot respect voor onze gezondheidsverstrekkers en anderen die vandaag in de vuurlinie staan om de coronacrisis te bestrijden. Toen er een duidelijke nood bleek om kritische apparatuur en beschermingsmiddelen lokaal in Vlaanderen te maken, hebben wij onmiddellijk beslist de  expertise en middelen van Flanders Make mee in de strijd te werpen. De RvB heeft een budget van 1 miljoen vrijgemaakt om snel componenten en kritische onderdelen aan te kopen om projecten zoals dit van VUB FabLab te ondersteunen. We zijn trots op ons team van vijftien ingenieurs en technici dat  een essentiele bijdrage geleverd heeft om het ontwerp van dit beademingstoestel produceerbaar en schaalbaar te maken. Wij feliciteren onze collega’s van VUB FabLab voor het initiatief en danken de  directie en collega’s van Audi voor de vlotte samenwerking”. 

De ingenieurs van het VUB FabLab vertrokken van een ontwerp van MIT en input van Johns Hopkins University, en hadden op enkele dagen tijd en in nauw overleg met UZ Brussel een beademingstoestel ontwikkeld, aangepast aan de noden van COVID19 patiënten.  

Het VUB FabLab krijgt veel ondersteuning vanuit het bedrijfsleven. Zo leverden Volvo Trucks en DAF Trucks ruitenwissenmotoren. 

Open-source 
Het hele initiatief past in de open-source filosofie die VUB FabLabs kenmerkt: de plannen voor het ontwerp zijn nu ook publiek beschikbaar, zodat andere labs over de hele wereld het ontwerp kunnen verbeteren en ook produceren.   

Meer info over het beademingstoestel vindt u op: https://breathney.vub.be/ 

VUB Foundation heeft een fondsenwerfactie gestart om de ontwikkeling van de beademingsapparatuur te bekostigen. Meer info vindt op https://www.vub.be/fablabvoorzuurstof

 

Contact VUB FabLab: 
Mark Runacres  
Thermo and Fluid dynamics (FLOW) 
Department of Engineering Technology (INDI) 
[email protected] 
0476412463 

Contact Audi Brussels: 
Peter D‘hoore  
Communicatie Audi Brussels  
Telefoon: +32-495592205 
E-Mail: [email protected] 

 

Contact Flanders make:

Linda Corstjens

Communicatie Flanders Make

0491-27 17 70

linda.corstjens@flandersmake.be.

 

IR
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel