Eerste digitale Wiskunnend Wiske een succes

Eerste digitale Wiskunnend Wiske een succes

Team Pietaagooras Pansies uit Heverlee wint spannende online finale Wiskunnend Wiske

Gisteren werd de winnaar bekend gemaakt van de finale van de Wiskunnend Wiske Wedstrijd, de wiskundewedstrijd van de Vrije Universiteit Brussel ter ere van Pi-dag, 14 maart. Hieraan nemen jaarlijks scholieren uit het vijfde en zesde jaar secundair uit alle hoeken van Vlaanderen deel.

Het team Pietaagooras Pansies, bestaande uit zesdejaars van het Sint-Albertus College Haasrode uit Heverlee haalde het met ongelooflijke 49/50 punten van het team Salco Sisters (and bros), de vijfdejaars van hetzelfde college, die met 37,5/50 een verdiende tweede plaats veroverden. De derde plaats ging naar de Big Brains, de vijfdejaars wetenschappen-wiskunde en latijn-wiskunde van het Koninklijk Atheneum Halle, met 36,5/50.

Voor het eerst online

Door de coronacrisis ging de wedstrijd voor het eerst digitaal door en bleven de jongeren op hun scholen en gingen daar met de opdrachten aan de slag. De trofee zou bij opening van de scholen ter plaatse worden overhandigd, maar vond, gezien de verlenging van de maatregelen ook nu digitaal plaats: Ingrid Daubechies declareerde vanuit haar tuin in North Carolina, USA, de winnaars: https://www.vub.be/events/wiskunnend-wiske#wall-of-fame

Het Sint-Albertus College Haasrode van Heverlee doet duidelijk wiskunde in het drinkwater van hun leerlingen. Niet alleen bezetten de teams uit Heverlee dit jaar de eerste en de tweede plaats van de wedstrijdfinale, de 6de en 5de jaars van het College waren ook verleden jaar en het jaar ervoor al de winnaars. Waarmee niet gezegd is dat ze geen vette kluif hadden aan de vijfdejaars van het Koninklijk Atheneum Halle.

 

Wiskunnend Wiske

Wiskunnend Wiske is het geesteskind van de wereldberoemde natuur- en wiskundige Ingrid Daubechies. Met de wedstrijd wil ze jongeren laten kennismaken met het plezier dat in wiskunde schuilt. Scholieren uit het vijfde en zesde secundair uit scholen uit het hele land namen aan de wedstrijd deel.

Meer informatie vindt u op www.wiskunnendwiske.be.

Ingrid Daubechies

Prof. Ingrid Daubechies is een VUB-alumna met een indrukwekkende internationale carrière. Ze is een wereldautoriteit op het vlak van zogeheten wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken. Ze werd uitgebreid geportretteerd in de prestigieuze Canvas-reeks Alles voor de Wetenschap. In 2012 verleende koning Albert II haar de titel van barones. De toekenning van de titel van barones en van de Nemmersprijs 2012 onderstrepen de vooraanstaande positie van Ingrid Daubechies op haar vakgebied. Sinds 1998 is ze lid van de U.S. National Academy of Sciences en ze was ook de allereerste vrouwelijke professor in de wiskunde aan de prestigieuze Princeton-universiteit. Momenteel is Ingrid Daubechies als hoogleraar wiskunde verbonden aan Duke University in North Carolina. 

 

WE
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties & Wetenschapscommunicatie
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties & Wetenschapscommunicatie
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel