Een nieuwe leeromgeving voor de VUB en ULB

LEARNING AND INNOVATION CENTER

Op de grens tussen de campus VUB en de campus ULB zal over een paar jaar een nieuw gebouw verrijzen. Het Learning and Innovation Center zal een smeltkroes zijn aan verschillende ruimtes waar hoogtechnologische apparatuur de kennisuitwisseling ondersteunt. Beliris, de federale bouwexpert voor Brussel, lanceerde begin augustus de studies voor het ontwerp.

A PERTINENT RESPONSE TO A FAST-CHANGING WORLD

Het Learning and Innovation Center (LIC), dat de bibliotheken “exacte en toegepaste wetenschappen” van de VUB samenbrengt met de “sciences et techniques van de ULB, zal de studenten van beide campussen diverse leeromgevingen aanbieden: stille ruimtes voor individuele studie, lokalen om samen te werken, experience centers voor activiteiten van kleine groepen en actieve leerlokalen. Daarnaast worden ook banden aangehaald met externe partners uit het bedrijfsleven via project- en exporuimtes. 

“Het LIC illustreert perfect dat we de kwaliteit van ons toekomstige educatieve systeem op een proactieve manier verzekeren en dat we samenwerking tussen studenten, onderzoekers en partners uit het bedrijfsleven stimuleren,” stelt Prof. Yvon Englert, rector van de ULB.

“Als internationaal kenniscentrum willen we bruggen bouwen en oplossingen vinden voor wetenschappelijke en socioculturele uitdagingen,” voegt Prof. Caroline Pauwels, rector van de VUB, hier nog aan toe.

Het nieuwe studiecentrum zal symbool staan voor de hechte samenwerking tussen de VUB en de ULB. Verder wil het op alle vlakken een voorbeeldgebouw zijn: een duurzaam nul-energie-gebouw opgetrokken in milieuvriendelijke materialen dat naadloos geïntegreerd is in het groene landschap, uitgerust met performante ICT-toepassingen. Dankzij de digitale tools zullen bezoekers toegang hebben tot wereldwijde kennisbronnen en contact kunnen nemen met gelijkgezinden van over de hele wereld. Het LIC zal zeven verdiepingen tellen, opgetrokken op een oppervlakte van 2.000 m². In totaal zal er ruimte zijn voor 1.000 personen, waarvan 80% studenten, 10% academische staf en 10% externe bezoekers.

Het LIC werd opgevat als een incubatiekamer voor innovatie en een netwerkcentrum waar de academische wereld en de maatschappij elkaar ontmoeten; een plek waar onderzoek, uitwisseling en opleiding samenkomen.

Beliris gunde de ontwerpopdracht aan de tijdelijke vereniging EVR architecten, A²²9, NEY+partners en Arcadis. Momenteel worden de studies voor dit project uitgevoerd. Indien de stedenbouwkundige vergunning zoals gepland eind 2018 aangevraagd wordt, zouden de werken eind 2020 van start kunnen gaan. De bouw zou zo’n 2 jaar duren.

Sicco Wittermans Persrelaties Marketing, Communicatie & Evenementen, VUB
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel