Een kleine geschiedenis van een groots plan: de VUB

Een kleine geschiedenis van een groots plan: de VUB

Boek ter ere van 50-jarig bestaan Vrije Universiteit Brussel

Een kleine geschiedenis van een groots plan: de VUB vertelt aan de hand van bij wijlen hilarische studentengetuigenissen het 50-jarige verhaal van de Vrije Universiteit Brussel, die vanaf 1969 helemaal op eigen benen moet staan. Elke getuige in het boek verhaalt een klein stukje van die geschiedenis vanuit het eigen perspectief en overgiet die ervaringen en anekdotes met een hoogst persoonlijke nostalgische saus. Door de ogen van verschillende generaties studenten wordt een beeld geschetst van de wording van de verschillende VUB-campussen, het soms broeierige campusleven, en dat alles in een veranderende maatschappij. ​

Story image

Een kleine geschiedenis is precies wat het belooft te zijn: geen exhaustieve en academische zoektocht naar de historische feiten over 50 jaar VUB, maar een slinger van kleine gebeurtenissen die het leven hebben gevormd van vele generaties jonge mensen in hun eigen tijdsframe. Hoewel de getuigen min of meer willekeurig in het boek zijn beland, was voor ieder van hen de studententijd op de VUB belangrijk en bepalend. Andere getuigen hadden wellicht niet hetzelfde boek geschreven, misschien hadden ze andere accenten gelegd en die verhalen verteld die ze zelf hadden meegemaakt, verhalen die minstens even belangrijk zijn. Want op de VUB heeft elke student meegeschreven aan de geschiedenis.

Het boek bevat naast getuigen een mooie portfolio aan beeldmateriaal, zorgvuldig bij elkaar gezocht door CAVA, het archief van de VUB, soms ook door de getuigen zelf afgestaan in het kader van het boek. Het boek is daarom tegelijk een warme oproep aan alumni om ook hun privé-beeldmateriaal en eigen belevenissen uit de VUB-tijd aan het archief toe te vertrouwen, zodat de kleine geschiedenis ook groter kan worden.

Een kleine geschiedenis van een groots plan is voor €10 te koop in de VUB-webshop.


Meer informatie:

Frans Steenhoudt - auteur

+32 475 68 64 69

 

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel