Drie natuurwetenschappers van de VUB als coördinatoren aangesteld bij deeltjesversneller CERN

Drie natuurwetenschappers van de VUB als coördinatoren aangesteld bij deeltjesversneller CERN

Drie VUB-wetenschappers uit de deeltjesfysica zetelen in de  physics coordination group van de CMS-detector bij deeltjesversneller CERN. In de laatste twintig jaar heeft de VUB regelmatig een coördinerende taak gehad, maar drie tegelijk is echt uitzonderlijk. VUB-prof Jorgen D'Hondt is als teamleider van het Interuniversity Institute for High Energies zeer blij dat de onderzoekers deze mandaten krijgen. "Dit is een weerspiegeling van het aanzien dat het VUB-team internationaal geniet."

 

VUB-prof Steven Lowette zal vanaf september 2020 de zoektocht naar “exotische” nieuwe deeltjes coördineren, wat een grote prioriteit is binnen het hele programma van CERN. Hij gaat dit voor twee jaar doen. Het internationaal onderzoek aan CERN is georganiseerd in verschillende werkgroepen, en een daarvan is de zogenaamde “Exotica” groep. Dit is de grootste fysica-groep in het CMS experiment, verantwoordelijk voor ongeveer twintig procent van de hele wetenschappelijke output.

Dr. Seth Moortgat zal de identificatie van b-quarks – een elementair deeltje – coördineren.  De identificatie hiervan ligt aan de basis van analyses die jaarlijks zo’n vijftigtal artikels opleveren. Dit onderzoek is belangrijk voor het vinden van nieuwe deeltjes en de studie van bekende deeltjes, zoals het Higgs-deeltje en de top-quark. Seth Moortgat is een FWO postdoctoraal onderzoeker.

Prof. Freya Blekman is unaniem herkozen als communicatie-officer. Zij coördineert de verspreiding van de meer dan honderd jaarlijkse wetenschappelijke papers naar artikelen in gewone mensentaal en op sociale media.

 

Contact

Jorgen D’Hondt

Jorgen.dhondt@vub.be

0496 704 865

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel