Digitale strips - een nieuwe manier om geschiedenis te vertellen

Digitale strips - een nieuwe manier om geschiedenis te vertellen

De Making Europe digitale stripreeks stelt de manier waarop we geschiedenis vertellen ter discussie.

Het VUB Centre for Literary and Intermedial Crossings (CLIC), gespecialiseerd in intermedial storytelling, biedt momenteel onderdak aan Prof. Andreas Fickers, een expert in publieke geschiedenis. Samen met het Brussels Comics Art Museum organiseerde CLIC de inaugurele lezing van de VUB Lorand Leerstoel Intermedialiteit tijdens de VUB/ULB We.KonektWeek. Prof. Fickers werkt aan de digitale stripreeks Making Europe, die op het punt staat om de manier waarop we geschiedenis vertellen radicaal te veranderen.

 

Geschiedenis en strips

Geschiedenis en strips zijn een goede combinatie. Denk maar aan Asterix. Toch zijn er maar weinig academici die het medium gebruiken om hun wetenschappelijke bevindingen te delen. Het stripverhaal is echter een uitstekend medium om complexe processen over te brengen: het is een aantrekkelijke vorm die een breed publiek bereikt.

De afgelopen tien jaar heeft Prof. Fickers met een internationaal team van wetenschappers samengewerkt aan de boekenreeks Making Europe, waarin de Europese geschiedenis wordt benaderd door de lens van technologie. De zes delen van de reeks stellen conventionele verhalen over Europese integratie ter discussie door de nadruk te leggen op technologie als een krachtig middel voor historische verandering. Maar het team ging ook een stap verder en zette de geschiedenisboeken om in digitale strips.

 

Strips gaan digitaal

De digitale strip, met haar combinatie van woord en beeld, is een ideaal medium om geschiedenis te vertellen: klikbare icoontjes linken naar aanvullende informatie en audiovisuele bronnen, die de historische context verduidelijken. “In plaats van alles te googelen kan je gewoon op een icoontje klikken om toegang te krijgen tot de historische informatie,” zegt Femke Van Der Smissen, student in het VUB Honours programma.

“Via scrollytelling wordt de lezer ondergedompeld in een nieuwe digitale leeservaring,” voegt professor in de literatuurwetenschap Birgit Van Puymbroeck toe. “Je scrollt naar beneden en klikt op de icoontjes. Deze leiden naar specifieke bronnen die het verhaal verrijken, zonder dat je je daarom verliest in een doolhof van hyperlinks.” Via de digitale stripreeks gaan lezers op een nieuwe manier om met geschiedenis: de combinatie van tekst en beeld, de vele betekenislagen en de documentatie zorgen voor een multidimensionale leeservaring. De digitale stripreeks Making Europe zal binnenkort graitis online beschikbaar zijn.

 

Archetypen

De inhoud van het digitale stripverhaal is gebaseerd op het boek Communicating Europe: Technologies, Information, Events van Andreas Fickers en Pascal Griset, maar legt de nadruk op een specifiek aspect: de koloniale dimensie van omroeptechnologie. De strip werkt met archetypen zoals “de technocraat”, “de hobbyist” en “de techno-diplomaat” om deze geschiedenis te visualiseren.

“Archetypen zijn types van personages die een bepaalde functie vervullen,” legt professor in de literatuurwetenschap Alison Luyten uit. “In sprookjes vind je typisch de held, de heks, enz. In dit verhaal gaat het om de vele mannen en vrouwen die betrokken zijn bij het ontwikkelen van technologie.”

De digitale strip Making Europe draait om het personage van Brouillard, een fictieve radio-ingenieur, die gebaseerd is op de historische figuur van Raymond Braillard, die de draadloze telegraaf voor Belgisch Congo ontwierp en later hoofd werd van het Technisch Comité van de Internationale Radio-Unie (IBU), gevestigd in Brussel.

Andreas Fickers is professor Hedendaagse en Digitale Geschiedenis en directeur van het Luxemburgs Centrum voor Hedendaagse en Digitale Geschiedenis aan de Universiteit van Luxemburg. Hij bekleedt momenteel de Lorand Leerstoel Intermedialiteit aan het VUB Centre for Literary and Intermedial Crossings (CLIC), gefinancierd door het Lorand legaat. Zijn inaugurele lezing "Unflattening European History through Transmedia Storytelling: The Making Europe Digital Comics Series," vond plaats in het Brussels Comics Art Museum tijdens de VUB/ULB weKonekt.Week.

De digitale strip Making Europe is een samenwerking tussen Shintaro Miyazaki (artwork), Lizzie Kaye (productie), Jessica Burton (script) en Helmuth Trischler (co-redacteur van de digitale stripreeks met Andreas Fickers). De strip zal binnenkort beschikbaar zijn op het online platform van de Making Europe-serie (https://www.makingeurope.eu/) met een brede waaier aan media-ervaringen, waaronder een blog, podcast en digitale strip.

 

Contact:

- Andreas Fickers: [email protected]

- Birgit Van Puymbroeck: [email protected]

 

Links:

- https://www.makingeurope.eu/

- https://clic.research.vub.be/en

- https://www.wekonektweek.brussels/en/wekonekt-week-2022/

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel