Difference Day Honorary Titles for Freedom of Expression voor twee Turkse schrijvers

Difference Day Honorary Titles for Freedom of Expression voor twee Turkse schrijvers

Journalism without fear or favour

“Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn te belangrijk om Difference Day zomaar te annuleren, juist ook vanwege de huidige covidsituatie”, zegt initiatiefneemster VUB-rector Caroline Pauwels. Op zondag 3 mei gaat Difference Day dus zeker door, maar wel geheel digitaal. Journalism without fear or favour is het thema. De Honorary Titles for Freedom of Expression gaan dit jaar naar de Turkse schrijver Ahmet Altan en de Turkse vrouwenrechtenactiviste en schrijfster Elif Shafak. Het programma is vanaf 17 uur live online te volgen op www.differenceday.com.

Difference Day wordt voor de zesde keer op rij georganiseerd. Dit jaar is het thema ‘Journalism without fear or favour’, met speciale aandacht voor onzekere tijden, zoals onder meer de huidige coronaviruscrisis.

De journalistiek staat ook vandaag onder druk van politici, drukkingsgroepen en andere invloedrijke instanties die proberen de media aan banden te leggen, te sturen of te intimideren. Daarom is de journalistiek in de samenleving belangrijker dan ooit en is dit ook waarom er steeds meer acties worden ondernomen om de onafhankelijke journalistiek te ondersteunen. 

Deze onafhankelijkheid is dan ook het thema van Difference Day dit jaar: journalisten mogen niet bang zijn om hun werk te doen en mogen ook niet gedwongen worden om bepaalde gunsten te verlenen aan wie dan ook. 

 

Prijs voor vrijheid van meningsuiting 

Elk jaar wordt de Difference Day Honorary Title for Freedom of Expression door de Brusselse universiteiten VUB en ULB, en hun talrijke partners uitgereikt. Dit jaar gaat deze titel naar de Turkse journalist en schrijver Ahmet Altan, die in de gevangenis zit, en de Turkse schrijfster en vrouwenrechtenactiviste Elif Shafak. Elif Shafak zal live – online – aanwezig zijn. 

In 2015 was het de Saudische blogger Raif Badawi die de prijs als eerste kreeg toegekend. Vandaag zit hij helaas nog altijd in de cel. In 2016 waren het Djemila Benhabib en Zineb El Rhazoui, in 2017 het Global Investigative Journalism Network, in 2018 Daphne Caruana Galizia en in 2019 Marcela Turati.

 

Internationale topsprekers

Het live gestreamde event wordt gepresenteerd door Annelies Beck (VRT) en Caroline Hick (RTBF). Het online event zal ingeleid worden door de rectoren Caroline Pauwels, (VUB) en Yvon Englert (ULB). Zoals elk jaar staan er internationale topsprekers op het programma, met onder anderen Guilherme Canela, de UNESCO Chief of Section for Freedom of Expression, en met Caoilfhionn Gallagher, een internationaal vermaarde advocate, gespecialiseerd in mensenrechten en mediarecht. Zij verdedigde onder meer de vermoorde Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia.

 

Organisatie

Difference Day 2020 wordt georganiseerd door Vrije Universiteit Brussel, Université libre de Bruxelles, Erasmushogeschool Brussel, BOZAR, Evens Foundation en IHECS. Zij krijgen hierbij de steun van de Vlaamse en Franstalige media, Bertelsmann, EBU, EPC, het Europees Parlement, de EC, het European Democracy Endowment fund en de ministers van media van beide landsdelen.

Het event zal door de coronacrisis niet plaatsvinden in kunstencentrum BOZAR, maar live gestreamd worden vanuit de concertzaal van Pilar op de campus van de VUB. De uitzending is te volgen op www.differenceday.com.

 

Het volledige programma is te vinden op https://www.differenceday.com/event. Vragen kunt u stellen via itsdifferenceday@gmail.com of de woordvoerder van de VUB, Sicco Wittermans

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel