Derde editie Brussels Universities Cyclocross op Valentijnsdag

Derde editie Brussels Universities Cyclocross op Valentijnsdag

Wie wordt opvolger Mathieu van der Poel?

De derde editie van de Soudal Brussels Universities Cyclocross zal zondag 14 februari 2021 plaatsvinden op de campussen van de VUB en ULB. Tussen de aula's en op het mooie groen van de universiteitsterreinen strijden tal van topsporters om de eerste plek op het podium. Wie zal na Mathieu van der Poel dit jaar de professorhoed mogen opzetten? 14 februari is Valentijnsdag, daarom staat de cross in het teken van het motto Spread love, not disease. Dat betekent dat de cross volledig coronaproof moet kunnen plaatsvinden, maar dat we tegelijk de warme verbondenheid van de VUB community niet uit het oog verliezen.

Door de coronapandemie verloopt de derde editie helemaal anders. De Brussels Universities Cyclocross gaat dit jaar door zonder publiek. De wedstrijd kan gevolgd worden op Sporza.

De VUB-gemeenschap verenigt zich via facebook om het event te volgen op de event-pagina “VUB kijkt naar de Brussels Universities Cyclocross op TV”. https://www.facebook.com/events/1135197626940139/. Twaalfhonderd VUB’ers krijgen een verrassingsbox thuisgestuurd om op zondagnamiddag voor de buis van een maximale crossbeleving te genieten. Wie tijdens de uitzending een leuke #VUBcross foto deelt op sociale media, maakt bovendien kans op een prijs.

 

Extra prijs winnaars cyclocross

Voor de winnaar en winnares van het veldrijden zijn er extra prijzen voorzien: niet alleen het typische studentenhoedje, maar ook een week ‘hoogtestage’ op de campus met begeleiding door BLITS, het Brussels Labo voor Inspanning en Topsport. Zij beschikken niet alleen over heel wat onderzoeks- en trainingsinfrastructuur en expertise, maar ook over hotelkamers waarin een verblijf in het hooggebergte gesimuleerd kan worden.

 

VUB en topsport

De VUB heeft een lange geschiedenis met sport en topsport. Als universiteit met het eerste topsportbeleid voor studenten waren we pioniers. Niet voor niets werd er in de loop der jaren dan ook zwaar geïnvesteerd in de topsportvoorzieningen en -ondersteuning die we vandaag kennen. En dat reikt verder dan enkel de faculteit LK. Van sporteconomen over psychologen, die voor een betere mentale weerbaarheid zorgen, tot ingenieurs. Het voorbije academiejaar studeerden er maar liefst 93 student-atleten aan de universiteit, actief in 25 verschillende sporttakken en over 8 faculteiten. Zij halen bovendien een bovengemiddelde studie-efficiëntie. In de voorbije 32 jaar werden binnen ons programma Topsport en Studie maar liefst 24 ‘Olympiërs’ gecoacht!

Achter vele deuren van de VUB wordt er meegewerkt aan topsport, topsportbeleid, topprestaties en topmateriaal om de ultieme prestatie neer te zetten. Zo werkt het Nederlandse olympische team samen met onze sportpsycholoog Paul Wylleman. Sporten is gezond… maar met respect voor je grenzen. Professor Romain Meeusen ontwikkelde een test om te bepalen wie aan het overtrainingssydroom lijdt. Dat is niet alleen een risico voor topsporters, maar ook voor recreanten.

Ten slotte werd in dit bijzondere corona-jaar ook onderzoek gevoerd naar sportevenementen in tijden van corona, en naar het profiel van de corona-sporter, door prof. Veerle De Bosscher en prof. Inge Derom, in samenwerking met de universiteiten van Gent en Leuven. Eén van de bevindingen daaruit was dat bijna 80% van de fiets- en de ploegsporters het erg jammer vonden dat zij tijdens de eerste lockdown geen topsportcompetitie konden volgen via de media. Dat is nu opnieuw aan de orde! De pandemie zette wel aan tot sporten: 58% van de bevraagden die voordien niet sportactief waren startte met wandelen, fietsen of joggen. Negatief is dan weer dat meer dan de helft van de kinderen minder beweegt of sport dan voor de lockdown. Bij 75% van de sporters is er ook frustratie: de sporter mist zijn of haar oorspronkelijk sportgedrag, met als voornaamste redenen het sociaal contact, de manier waarop er gesport kan worden, en de gezelligheid. Vooral eventsporters (denk aan de 10 Miles, de Ronde van Vlaanderen Cyclo, de 20 km door Brussel) missen het sociale contact en het samen sporten. Anderen missen dan weer de amateurcompetitie.

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel