Democratie, verkiezingen en privacy centraal op CPDP2019-conferentie

Democratie, verkiezingen en privacy centraal op CPDP2019-conferentie

Door VUB in het leven geroepen conferentie rond privacy en databescherming is grootste in Europa en start op 30 januari in Brussel. Het grote thema: Hoe kan de democratie beschermd worden?

Specialisten rond beleidvorming, advocaten, gebruikers van diverse technologieën, academici, consultants, activisten, het maatschappelijk middenveld en journalisten uit de hele wereld vinden elkaar in Brussel voor de jaarlijkse CPDP, de leidende conferentie rond privacy en databescherming in Europa.

 

Zoals elk jaar zal CPDP 3 dagen vol met baanbrekende gesprekken en side events aanbieden, in de smeltkroes van het digitale en het politieke veld. CPDP2019 voorziet meer dan 80 panels met actuele debatten op het gebied van informatietechnologie, privacy en gegevensbescherming.

 

De onderwerpen van de sessies variëren rond databescherming bij de komende EU-verkiezingen, de implicaties van de Brexit voor databescherming, de stand van zaken GDPR, het gebruik dan big data in de gezondheidszorg, reguleringsstrategieën voor AI, blockchain technologie, de US CLOUD ACT, mensen- en burgerrechten in het digitale tijdperk: black mirror en de privacy van het denken, gepersonaliseerd leren en privacy, smart cities en privacy, crime control en discriminerende algoritmes, #MeToo online, migratie en data, privacy en de islam, , e-government en EID, data portability

 

Het event begint met de presentatie van het nieuwe boek van filosofe Shoshana Zuboff, prof. em. van Harvard Business School,  "The Age of Surveillance Capitalism: The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power” , over de voorwaarden voor menselijke ontwikkeling, de digitale revolutie en de evolutie van het kapitalisme. Zij stelt dat een nieuwe vorm van kapitalisme is ontstaan. Traditionele op producten gebaseerde concurrentie is vervangen door op data gebaseerde competitie. “Privacy,” volgens Zuboff, “is het recht om te beslissen hoe je wilt leven, wat je wilt delen en wat jij kiest om bloot te stellen aan de risico's van transparantie. In surveillance kapitalisme, worden deze rechten van ons afgepakt zonder dat we hiervan op de hoogte zijn of toestemming voor hebben verleend, en gebruikt om producten te ontworpen en te creëren om ons gedrag te voorspellen.” Deze producten worden vervolgens verkocht in nieuwe markten die zij “gedrags-termijnmarkten” noemt. “Al deze entiteiten betalen om te mogen spelen in de nieuwe markt voor gedrag.”

 

Andere bevestigde sprekers zijn:

  •  Julian King, European Commissioner for Security Union
  •  Věra Jourová, European Commissioner for Justice, Consumers and Gender Equality
  •  Julie Cohen, Professor of law at Georgetown University
  • Gary Davis, Global Director of Privacy & Law Enforcement Requests at Apple
  • Gus Hosein, Executive director of Privacy International

 

Programma

CPDP2019: DATA PROTECTION & DEMOCRACY

Datum: 30 januari - 1 februari 2019

Locatie:

  • Hallen van Schaarbeek, Koninklijke Sinte-Mariestraat 22, 1030 Brussel
  • Gebied42, Paleisstraat 46, 1030 Brussel

Volg CPDP op Facebook (www.facebook.com/CPDPconferencesBrussels) en Twitter (@cpdp-conferenties) en neem deel aan het online gesprek met de hashtag #CPDP2019

 

Voor de pers

Persadviezen, geselecteerde persfoto's en achtergrondinformatie over de conferentie vindt u op www.cpdpconferences.org/press. Registratie met officiële perskaart is verplicht. Voor interviewaanvragen kunt u contact opnemen op info@cpdpconferences.org

Imge Ozcan (English) imge.ozcan@vub.ac.be / +32 488 28 17 42

Camille Van Puymbroeck camille@privacysalon.org / +32 484 990 551

Paul De Hert paul.de.hert@vub.ac.be / +32 498 81 16 51

 

Over CPDP

 

CPDP werd in 2007 tot leven werd geroepen door onderzoeksgroepen van de Vrije Universiteit Brussel, de Université de Namur en de Universiteit van Tilburg.  De daaropvolgende jaren werd het platform uitgebreid met het Institut national de Recherche en Informatique et en Automatique en het Fraunhofer Institut für System und Innovationsforschung. CPDP is uitgegroeid tot een platform dat gedragen wordt door 20 academische centers of excellence van o.a. de EU en de US.

De unieke multidisciplinaire formule heeft ervoor gezorgd dat CPDP is uitgegroeid tot een van de leidende conferenties rond privacy en databescherming in de wereld.

www.cpdpconferences.org

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel