Deelname internationale strijd verveelvoudigt Foreign Fighters

2.4 meer Syriëstrijders

Donderdag 15 maart 2018 — Deelname van een land aan de internationale coalitie tegen de Islamitische terroristische organisatie IS verhoogt het aantal Foreign Fighters uit dat land dat vecht voor IS. Dat is de conclusie van een onderzoek van Professor Cind Du Bois van de Koninklijke Militaire School en van Caroline Buts van de Vrije Universiteit Brussel.

Op het einde van 2015 telde ons land 415 Foreign Fighters die vochten voor IS in Syrië en Irak. Hiermee behoorde België, relatief gezien tegenover de totale bevolking, tot de belangrijkste ‘leveranciers’ van Westerse strijders. Terwijl deze stroom intussen is afgenomen, blijft het een belangrijk risico voor onze veiligheid. Het gevaar dat zogenaamde returnees voorstellen werd pijnlijk duidelijk op 22 maart 2016. Anderzijds worden er ook meer en meer individuen aangestuurd tot acties door strijders die zich nog in Syrië of Irak bevinden. De waarom-vraag kunnen beantwoorden en de redenen van vertrek in kaart brengen is dus nog altijd pertinent.

Het onderzoek uitgevoerd door C. Du Bois (KMS) en C. Buts (VUB) tracht juist een antwoord te vinden op deze vraag door te kijken naar het effect van militaire counter-terrorisme acties uitgevoerd door de Internationale Coalitie. Opgericht in 2014 en geleid door de Verenigde Staten heeft deze coalitie tot doel de krachten te bundelen en zo IS de kop in te drukken.

De Franse Professor F. Burgat stelt echter dat het geopolitieke beleid net een belangrijk aanwakkerend effect kan hebben op radicalisering en terrorisme. In deze redenering zal er een positieve relatie bestaan tussen militaire interventies tegen ISIS  en radicalisering. Het KMS-VUB onderzoek vindt nu ook empirisch bewijs voor deze redenering. Uit het onderzoek blijkt immers dat het aantal Foreign Fighters gemiddeld 2.4 keer zo groot is voor landen die deel uitmaken van de internationale coalitie dan voor niet-deelnemende landen.

De bevindingen worden in juni gepresenteerd tijdens de International Conference on Economics and Security. Cind Du Bois is hoogleraar economie in het departement Economie, Management en Leadership van de Koninklijke Militaire School, waar ook onderzoek wordt gedaan naar risico-, crisis- en rampenmanagement. Caroline Buts is docent bij het departement Toegepaste Economie aan de Vrije Universiteit Brussel.

Professor Cind Du Bois, cindy.dubois@rma.ac.be, 0473/833231

Professor Caroline Buts carobuts@vub.be op 0478/642998.