Debat duurzaam ondernemen in ontwikkelingslanden

Debat duurzaam ondernemen in ontwikkelingslanden

VUB-prof Professor Nikolay Dentchev: duurzame, schaalbare en internationale nieuwe bedrijven: het is mogelijk

Ontwikkelingslanden aarzelen vaak om voor duurzame modellen te kiezen, stelt professor Nikolay Dentchev van de Vrije Universiteit Brussel. "Maar duurzaamheid is een nieuwe manier van zakendoen, robuust, solide en aantrekkelijk". Meer dan 110 onderzoekers, industrieleiders en praktijkmensen debatteren over duurzame ontwikkeling tijdens de derde editie van de Internationale Conferentie over Nieuwe Business Modellen. Dit jaar vindt de conferentie plaats aan de Universiteit voor Nationale- en Wereld Economie (UNWE) in Sofia, Bulgarije.

"De derde Internationale Conferentie over Nieuwe Bedrijfsmodellen is een unieke gelegenheid met vele vooraanstaande intellectuelen die werken rondom een duurzame samenleving," verklaart Nikolay Dentchev. "We zijn er trots op om een debat over innovatieve ideeën mogelijk te maken, zodat bedrijven en beleidsmakers nieuwe businessmodellen kunnen ontwikkelen. De huidige modellen zijn gericht op het principe van meerwaardecreatie. Als men erover nadenkt, besteden we vooral veel aandacht aan materiële zaken - huizen, auto's, kleding, voedsel . Terwijl echt succesvolle mensen zeer veel waarde hechten aan liefde, vriendschap, eerlijkheid en respect."

Bulgarije is EU-voorzitter in de eerste helft van 2018 en daarom vonden de leden van het organisatiecomité het belangrijk om deze conferentie in Sofia te houden. De organisatoren willen aantonen dat duurzame business modellen geen luxe zijn die enkel westerse landen zich kunnen veroorloven. Ze zijn juist een kans, ook voor Oost-Europa.

Professor Dentchev vindt dat "ontwikkelingslanden vaak aarzelen om duurzame business modellen aan te nemen, omdat ze zich vooral focussen op het overleven van ondernemingen. Maar duurzaamheid is een nieuwe manier van zakendoen, robuust, solide en aantrekkelijk - het is de toekomst".

 

Naar een duurzame samenleving

De deelnemers uit 28 landen komen samen op deze conferentie om de toekomstige trends in duurzame business modellen en de transitie naar een duurzame economie te bespreken. Ze werd eerder georganiseerd in Toulouse, Frankrijk (2016) en Graz, Oostenrijk (2017) en heeft tot doel om leiders uit de academische wereld, zakenleven en overheden te inspireren. Inspiratie om ons te leiden naar een samenleving die het belang van duurzaamheid waardeert, en verwerpt alle activiteiten die ons planeet vernietigen voor snelle winst.

De conferentie werd geopend op 27 juni 2018 door de voorzitter van dit jaar, prof. dr. Nikolay Dentchev (Vrije Universiteit Brussel, België) samen met dhr. Rector van de gastuniversiteit UNWE, Prof.dr. Statty Stattev. Het programma bestaat uit vier keynotes van de Europese Commissie, redacteuren van academische tijdschriften en vooraanstaande ondernemers. Zij geven hun deskundige mening over het belang van duurzame business modellen voor onze samenleving. Tijdens de twee dagen van de conferentie zullen er 70 presentaties het debat aanwakkeren rond verschillende onderwerpen inzake duurzame ontwikkeling: nieuwe businessmodellen, ecosystemen ter ondersteuning van goede doelen, sociaal ondernemerschap, circulaire economie en uitdagingen aan de zogenaamde “bottom of the pyramid”. Deze debatten zullen worden geïllustreerd met veel praktische cases uit alle hoeken van de wereld.

We zijn ervan overtuigd dat het rijke programma van de conferentie en internationale experts een positief effect zullen hebben op de stad en op de agenda van het land rond de ontwikkeling van Nieuwe Bedrijfsmodellen: duurzaam, schaalbaar en met impact.

Voor meer informatie over de conferentie en zijn activiteiten, kunt u de conferentie-website bezoeken: www.nbmconference.eu



Prof. dr. Nikolay Dentchev
Leerstoelhouder “Social Entrepreneurship”
Faculteit der Economische en Sociale Wetenschappen en Solvay Business School
Department of Business - Management en Strategie

Vrije Universiteit Brussel
M +32 (0) 477 91 71 21
W vubsocialentrepreneurship.com

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel