De evolutie van veiligheid en terrorisme sinds 9/11

De evolutie van veiligheid en terrorisme sinds 9/11

Lezing door eredoctor en oorlogscorrespondent Rudi Vranckx op VUB-campus – 2 mei om 19u

Woensdag 26 april 2023 – Op dinsdag 2 mei ontvangt de Vrije Universiteit Brussel (VUB) de bekende VRT-oorlogsjournalist en eredoctor Rudi Vranckx. Tijdens een publieke lezing buigt hij zich over de manier waarop onze samenleving de voorbije twintig jaar veranderd is in verhouding tot veiligheid en terrorisme.

De opkomst en ondergang van IS, de roots van moslimterrorisme, de oorlogen in het Midden-Oosten en in Oekraïne. Onze wereld in crisis en verandering beïnvloedt het veiligheidsbeleid van westerse landen en de subjectieve veiligheidsbeleving van burgers.

Op basis van zijn journalistieke ervaring overschouwt Rudi Vranckx de belangrijkste geopolitieke aardverschuivingen in de wereld sinds 9/11. Hij bouwt hiervoor verder op de bevindingen uit zijn bewierookte documentaire De vloek van Osama uit 2011.


Kom je graag langs?

Je bent van harte uitgenodigd om de publieke lezing van Rudi Vranckx bij te wonen in aanwezigheid van VUB-mensenrechtenonderzoeker Maarten Colette. Deze vindt plaats op dinsdag 2 mei van 19u tot 21u op de VUB Main Campus Etterbeek in aula Q.C. (Pleinlaan 2, 1050 Elsene). ​ Alvast bedankt om jouw aanwezigheid te bevestigen vóór vrijdag 28 april via [email protected] .


Over Rudi Vranckx

Story image

Rudi Vranckx (63) is één van de meest bekende Belgische journalisten. Dat heeft hij vooral te danken aan zijn unieke verslaggeving over internationale conflicten. Wat hem daarin bijzonder maakt, is dat hij in zijn verslaggeving naar journalistieke meerwaarde zoekt door te leren begrijpen wat mensen drijft tot oorlog.

Het levert hem in 2019 een eredoctoraat van de VUB en de ULB op. Een blijk van academische waardering omdat hij als oorlogscorrespondent dagelijks zijn leven riskeert om de waarheid over conflicten en politieke machtsstructuren aan het licht te brengen.

Meer info

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck Woordvoerder en algemeen perscontact

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel