Coronaproof St-V 2020

Coronaproof St-V 2020

Studenten en universiteiten bieden een online Sint-Verhaegenviering aan

Op 20 november herdenken de ULB en de VUB hun stichting door Pierre-Théodore Verhaegen (ULB, 1834) ter gelegenheid van Sint-Verhaegen. Met het oog op de huidige coronamaatregelen zijn de feestelijkheden dit jaar volledig herzien. De studenten en de academische autoriteiten van beide universiteiten bieden een online Sint-Verhaegenviering aan. Samen, maar op afstand. Het St-V-thema dat de studenten voor deze editie kozen, sluit daarop aan: "Met afstand maar niet afstandelijk, confiné.e.s mais pas aveuglé.e.s"

 

Concreet worden de officiële herdenkingen omgezet in een programma dat online toegankelijk is op de ULB- en VUB-platforms. De studenten zetten van hun kant een "feestelijke" website op voor de inhoud die gedurende 24 uur op een twintigtal “zenders” wordt uitgezonden.

Philippe Close, burgemeester van de stad Brussel, bevestigt dat de stad deze historische traditie natuurlijk zal behouden. "Dit jaar is helaas een uitzonderlijk jaar, maar ik hoop dat onze traditie volgend jaar wordt hervat, zoals het hoort. Als ULB-alumnus zal ik er altijd voor strijden dat de traditie van Saint-V in het centrum van Brussel in ere wordt gehouden", verzekert Philippe Close.

 

Tributen en toespraken

De herdenking vindt plaats op vrijdag 20 november vanaf 12 uur 's middags op de verschillende digitale platforms van de ULB en de VUB: Facebook, YouTube, Twitch. Daar zullen de beide universiteiten hun waarden in de verf zetten door een eerbetoon te brengen aan hun oprichters, maar ook aan alle vroegere collega's, studenten en alumni die zich tegen de barbarij hebben verzet of er het slachtoffer van zijn geworden.

 

Het programma

- Inleiding door de burgemeester van de stad Brussel, Philippe Close.

- Video’s over de herdenkingsplaatsen:

  • Théodore Verhaegen, zijn graf en zijn standbeeld, en Francisco Ferrer, door  Frank Scheelings, archivaris van de VUB  
  • De oorlog, de universiteit en haar helden, met o.a. monument voor ULB-verzetsgroep  “Groupe G”, door Renaud Bardez, archivaris van de ULB.
  • Monument "De Stap" - Ludo Vandervelden

 

- Toespraken van de rectoren van de ULB en de VUB, de vertegenwoordiger van het Grootoosten van België, de voorzitters van de Union des Anciens Etudiants (UAE) en de Oudstudentenbond (OSB), de voorzitters van de Librex en Vrij Onderzoek, de voorzitters van de Association des Cercles Etudiants de l'ULB (ACE) en het Brusselse Studentengenootschap (BSG) van de VUB.

 

De feestelijke St. V van de studenten: St-V "TV "!

De studenten van de twee universiteiten zullen 24 uur lang samen, maar op afstand St-V vieren. Op de website zullen meer dan twintig "TV-zenders" worden samengebracht via Twitch-links. De verschillende kringcommissies van de Association des Cercles Etudiants   (ACE) en het Brussels Studentengenootschap (BSG) zullen een speciaal programma voorstellen.

 

Thema St. V. 2020 "Met afstand maar niet afstandelijk, confiné.e.s mais pas aveuglé.e.s"

In dit uitzonderlijke jaar ligt het voor de Association des cercles étudiants (ACE - ULB) en het Brusselse studentengenootschap (BSG - VUB) voor de hand om de coronacrisis als onderwerp te nemen. Tijdens deze lange dagen van isolatie waren eenheid en solidariteit nodig toen de duivels op de sociale netwerken werden ontbonden: politiegeweld, aanklacht tegen seksueel geweld, onderfinanciering van ziekenhuizen en openbare diensten, discriminatie van minderheden, volgens de genootschappen. Deze periode, hoe gecompliceerd ook, heeft toch een aantal maatschappelijke problemen aan het licht gebracht. Daarom is het thema van Sint-Verhaegen 2020: Met afstand maar niet afstandelijk, confiné.e.s mais pas aveuglé.e.s.

 

Actie ten gunste van Villa Samson

Vanaf dit jaar kiezen de studenten een goed doel uit. De VUB-kringen verzamelen dit jaar geld bij elkaar voor Villa Samson. In Villa Samson, dat naast het UZ Brussel in Jette staat, kunnen gehospitaliseerde patiënten genieten van momenten met hun eigen huisdier. Voor patiënten die zelf geen huisdier hebben, is het een plek waar genezing wordt gestimuleerd via dierentherapie. Ook voor zorgpersoneel is het een plek om tot rust te komen.

 

Meer informatie

Uitzending op de herdenkingen: https://www.facebook.com/events/760700894484021

Studentenprogramma: https://www.facebook.com/events/416761879653168

 

Contacten

ACE: Manon de Vinck  0486 11 55 40

BSG:  Marnick Moens 0497-66 43 92

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel