Circulaire renovatie Usquare bekroond

Circulaire renovatie Usquare bekroond

Caroline Pauwels: “Met Usquare willen we duurzaam muren slopen”

De renovatie en wederopbouw van Usquare, de voormalige rijkswachtkazernes aan de Toussaintlaan, is door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bekroond. Het gezamenlijke herbestemmingsproject van de VUB, ULB en Maatschappij voor Stedelijke Inrichting wordt erkend als een voorbeeldgebouw dat zich op circulaire economie focust. Usquare is een van de zestien laureaten die gezamenlijk drie miljoen mogen verdelen.

Met een oppervlakte van 10.543 m2 zijn de oude kazernes een belangrijk project voor de toekomst van de Brusselse universiteiten. Het initiatief moet uitgroeien tot een studentenwijk waar iedereen binnen en buiten kan stappen. De herinrichting moet ruimte maken voor wetenschappelijk onderzoek, internationale uitwisseling, ondernemingen en innovatie. Momenteel wordt de site al gebruikt wordt door ingenieurs en het FabLab. Het doel is om op 1 januari 2024 volledig operationeel te zijn.

Maar het wordt niet alleen een inspirerende studie- en werkplek, maar ook een aangename woon- en leefomgeving waar de Brusselaar zich thuis voelt.

Rector Caroline Pauwels: ‘We zijn geweldig blij met deze erkenning. Met Usquare willen we duurzaam muren slopen. Tussen onderzoekers en studenten van VUB en ULB. Maar evengoed tussen beide universiteiten, de stad en de wereld. ‘Usquare moet bovendien een plaats van internationale ontmoetingen en uitwisselingen worden’

Het project Usquare wordt ondersteund door het  Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 2014-2020.  Het streeft naast de ontwikkeling van een circulaire economie, ook het rationele gebruik van grondstoffen na.

Het Brussels Gewest heeft zestien laureaten bekendgemaakt van Be Exemplary, het initiatief voor voorbeeldgebouwen. De projecten gaan van eengezinswoningen over een school die zeven vrienden ombouwen tot een co-housingproject, tot de grootste werf van Brussel aan de WTC-torens. Er wordt een recordbedrag van drie miljoen euro uitgetrokken.

Prorector Paul De Knop, die het project namens de VUB opvolgt: “Het gewest laat zien dat het duurzaamheid serieus neemt. Met deze erkenning kunnen wij weer een volgende stap nemen naar een verbindende universiteitswijk zoals Parijs het Quartier Latin heeft.”

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel