China sterkste stijger in ranking regionale grootmachten

China sterkste stijger in ranking regionale grootmachten

In tien jaar tijd onbetwiste koploper van regionale grootmachten en steeds sterker tov de VS

In amper één decennium, van 2005 tot 2015, liet China alle andere regionale grootmachten achter zich wat betreft strategische indekkingscapaciteit tegenover de VS. Dat blijkt uit onderzoek van VUB-er Nikolas Vander Vennet, dat binnenkort verschijnt in het Chinese Political Science Review. Zijn vernieuwde index die deze indekkingscapaciteit van 11 landen meet, toont de grote relatieve achteruitgang van Japan en in mindere mate de Europese grootmachten ten opzichte van China. Japan stond in 2005 nog boven China en laat anno 2015 als tweede in de rij nog maar nipt Duitsland achter zich. Niettemin weten Japan en de Europese grootmachten een relatief sterke positie te handhaven, zeker ten opzichte van de andere BRIC landen en ondanks de vaak zwakke prestatie van Italië in de onderzochte periode. Rusland zakte af naar de laatste plaats in de ranking. 

De sterke prestatie van China in de index is voornamelijk toe te schrijven aan haar spectaculaire economische opgang, dat het land in staat stelt om zich met dezelfde snelheid militair te ontwikkelen. Dit is essentieel voor strategische indekking (‘strategic hedging’) waarmee regionale grootmachten hun competitieve positie op lange termijn kunnen veiligstellen zonder op korte termijn een militaire reactie te provoceren van de VS. Dit land is sinds de val van de Berlijnse muur de onbetwiste wereldleider. 

Er bestond al een index die deze strategische indekkingscapaciteit meet. Die werd uitgewerkt door professor Gustaaf Geeraerts en Mohammad Salman, de promotor van Vander Vennet aan het Institute for European Studies (IES) van de Vrije Universiteit Brussel. Vander Vennet verrijkte die bestaande index, waardoor de verklarende kracht ervan sterk werd verhoogd. Bovendien verfijnde hij de theorie van ‘strategic hedging’ door onder andere de nucleaire revolutie te incorporeren. 

De vernieuwde index van Vander Vennet rangschikt de strategische indekkingscapaciteit van 11 regionale grootmachten. Opgesomd van nummer 1 tot nummer 11 voor het jaar 2015: China, Japan, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Australië, Frankrijk, Italië, India, Zuid-Korea, Brazilië en Rusland. 

Daar waar China koploper is, staat een andere sterke nucleaire regionale grootmacht - Rusland - op de laatste plaats. Ondanks het groot nucleair arsenaal van Rusland is het pover resultaat voornamelijk te wijten aan zijn kwetsbare economie, die vanaf 2014 een flinke duik nam. Dit terwijl Rusland tussen 2010 en 2013, toen het er economisch beter ging, steeg tot boven Italië, Zuid-Korea en India. 

---

Nikolas Vander Vennet is momenteel werkzaam bij Ernst & Young als Executive Director in Financial Risk Management  EY. Hij beschikt naast zijn pas bekomen masterdiploma in de politieke wetenschappen over masterdiploma’s in fysica, economische wetenschappen, en actuariaat. Hij is tevens houder van een doctoraat in de fundamentele wiskunde. Een ingekorte versie van zijn masterthesis rond de strategic hedging capabilities verschijnt binnenkort in het academische tijdschrift ‘Chinese Political Science Review’.

Contacteer ons
Nikolas Vander Vennet Executive Director in Financial Risk Management E&Y
Mohammad Salman Senior researcher at the Institute for European Studies (IES), Vrije Universiteit Brussel
Geert Goessaert Persrelaties VUB, Vrije Universiteit Brussel
Nikolas Vander Vennet Executive Director in Financial Risk Management E&Y
Mohammad Salman Senior researcher at the Institute for European Studies (IES), Vrije Universiteit Brussel
Geert Goessaert Persrelaties VUB, Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel