Brusselse vrije universiteiten VUB en ULB herdenken hun stichter op dinsdag 20 november

Brusselse vrije universiteiten VUB en ULB herdenken hun stichter op dinsdag 20 november

Sint-Verhaegen wil erkenning als immaterieel erfgoed

Een bont studentenfeest vanaf 12 uur op de Grote Zavel, om 16 uur een optocht naar de Beurs, een reeks toespraken ’s middags in het stadhuis van Brussel en kransleggingen op tal van plaatsen ’s ochtends, dat zijn de traditionele ingrediënten van de Verhaegenherdenking die volgende week dinsdag plaatsvindt. Op St V of Sint-Verhaegen herdenken de Brusselse universiteiten VUB en ULB de stichting van hun vrije universiteit door Théodore Verhaegen. Dat gebeurde 184 jaar geleden, op 20 november 1834. Momenteel is er een dossier in voorbereiding om Sint-Verhaegen te laten erkennen als immaterieel erfgoed.  

Nieuw dit jaar is dat er opnieuw wagens in de optocht van de Grote Zavel naar de Beurs meerijden. De voorbije jaren waren die wagens uit St V verdwenen, na een dodelijk ongeval met een student in 2011.  Nu zullen er opnieuw twee ‘DJ-trucks’ meerijden, een vooraan en een achteraan. Elders in de stoet zorgen fanfares voor nog meer muziek en ambiance.

  

Vijftig jaar na 68

De studenten kiezen elk jaar een tweetalig thema. Dit jaar is dat Librex bafoué, universités engagées? Recht staan in plaats van ondergaan.

Het thema staat in het teken van de vijftigste verjaardag van mei 68. “Toen wilden de studenten hun stem laten horen en serieus genomen worden”, zeggen de organisatoren van het studentenfeest. “Wij vragen ons af of we vandaag meer gehoord worden dan een halve eeuw geleden.”

 

Erfgoed

Momenteel is er een dossier in voorbereiding om Sint-Verhaegen te laten erkennen als immaterieel erfgoed bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.  “St V is een feest van de vrijheid”, stellen ze bij het universiteitsarchief van de VUB. “Het programma van de dag herinnert aan de vrijheidsstrijd van de vorige generaties, waarvan sommigen in oorlogstijd hun leven gaven. Tegelijk uiten de deelnemers in de toespraken en met hun spandoeken en decors openlijk kritiek op de huidige maatschappij, waarbij ze de eigen universiteit niet sparen. De combinatie van beide elementen is een engagementsverklaring: wij zijn vastberaden en bereid om ons in te zetten voor een betere wereld, waar geen plaats is voor onderdrukking.”

Een erkenning als immaterieel erfgoed moet deze positieve en gemeenschapsvormende boodschap van het feest in de verf zetten. Nu staat in de beeldvorming al te vaak het drankgebruik van de feestende studenten centraal. 

Volgens de opstellers van het dossier vormt het feest “een gedroomd tegengewicht na de problemen met geradicaliseerde jongeren in Molenbeek. Brussel kan dit jeugdig engagement zeer goed gebruiken. Daarom is het van het grootste belang dat de stoet door de straten van het centrum kan gaan, zodat de omstaanders en de wereld zien en voelen dat er een belangrijk en onstuitbaar tegengewicht is: jaarlijks duizenden jonge kritische intellectuelen die in Brussel gevormd worden en die handelen in de geest van Vrij Onderzoek en humanisme.”

 

 

Programma 20 november:

8u00     Koffie en croissants, Usquare, Fritz Toussaintstraat 8, 1050 Brussel

8u30     Vertrek autobussen

9u00     Bloemenhulde gefusilleerden Nationale Schietbaan,

             Kolonel Bourgstraat, 1030 Brussel

             Bloemenhulde Begraafplaats Brussel bij het graf van Théodore Verhaegen

             en bij het graf van Frans Kufferath 1140 Brussel

11u00   Bloemenhulde monument ‘Groupe G’ en monument ter herinnering

             aan de slachtoffers va de barbarij, Campus Solbosch ULB – Square G

             Bloemenhulde standbeeld Théodore Verhaegen

             en monument Francisco Ferrer (ULB)

11u45   Vertrek autobussen naar het Stadhuis van Brussel

12u30   Gemeenschappelijke zitting VUB-ULB in de Gotische Zaal

             van het Stadhuis van Brussel, op uitnodiging van burgemeester Philippe Close

13u30   Glas van de Vriendschap in de Militiezaal

 

Vanaf 12u ‘s middags verzamelen de studenten van het Brussels Studenten Genootschap (BSG) van de VUB en van de Association des Cercles étudiants van de ULB op de Grote Zavel.

Om 16u vertrekt een optocht te voet van de Grote Zavel naar het Beursplein.  

 

Meer info:

 

Studentendorp en -optocht:

Dylan Vermoortele, voorzitter BSG | 0486-12 44 67 -  [email protected]

Wouter Kuijk, ondervoorzitter BSG | 0479 - 18.31.60 - [email protected]

 

Erkenningsdossier immaterieel erfgoed:

Prof. dr. Frank Scheelings, universiteitsarchivaris | 0495 63 14 70 - [email protected]

Contacteer ons
Peter Van Rompaey Corporate Communicatie VUB
Peter Van Rompaey Corporate Communicatie VUB
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel