Brussels Law School Consultancy ontvangt subsidie van VGC

VUB-studenten geven gratis juridisch advies

Een team van gedreven rechtenstudenten aan de Vrije Universiteit Brussel geeft, onder de naam Brussels Law School Consultancy vzw, gratis juridisch advies aan mensen en organisaties die de stap naar een advocaat niet kunnen zetten. Ruim twintig studenten werken mee aan het project. Om hun werking dit jaar uit te breiden, geeft de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) een subsidie van 15.300 euro.

In augustus 2019 richtten vier V.U.B. studenten BLSC op. Met het project willen ze Brusselaars en organisaties gratis juridisch advies geven door hun gezamenlijke kennis in de strijd te gooien. Het eerste jaar was alvast een succes. De groep studenten groeide en samen schreven ze meer dan 150 adviezen over uiteenlopende onderwerpen – van huurgeschillen en de bescherming van intellectuele eigendom tot geannuleerde reizen en de oprichting van een vennootschap.

Achter de schermen zet BLSC zich in op het coachen en bijscholen van hun student-consultants om zo kwalitatief advies af te leveren. Via workshops leren ze niet enkel de fundamenten en details van het recht, maar ook beter communiceren en efficiënter werken. Eens een vraag binnenkomt, staan ze  paraat om in groepjes van 3 tot 6 consultants te brainstormen over hoe de cliënt het best geholpen is. Op deze manier komt er heel veel kennis samen en wordt elk individu uitgedaagd het beste van zichzelf te geven.

Brussels minister Sven Gatz, in het VGC-college bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs: “Dankzij de steun van de VGC kunnen de studenten de werking van BLSC verder uitbreiden. Ze willen nog meer student-consultants inzetten en werken aan een eigen juridische bibliotheek en databank. Verder gaan ze ook op zoek naar verschillende locaties in Brussel waar ze spreekuur kunnen houden en proberen ULB-studenten aan te trekken. Op die manier hopen ze nog meer Brusselaars te kunnen helpen met gratis juridisch advies.”

Zit je zelf met een juridische vraag? Surf dan naar www.blsc.be .

RC
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans