Britse boekenprijs voor Karen Celis (VUB) en prof. Sarah Childs (University of London)

Prof. dr. Karen Celis (VUB) en prof. Sarah Childs (University of London) zijn in Groot-Brittannië  bekroond voor hun boek “Feminist Democratic Representation”. De Political Science Association kende hen de Mackenzie Prize toe voor het beste boek uit de politieke wetenschappen. Karen Celis: “Voor ons betekent dit een zeer belangrijke erkenning: een van een wetenschappelijk traject dat we 20 jaar geleden gestart zijn!”

De jury prijst het boek, omdat het verfrissend, toegankelijk en een grote stap vooruit is in de politieke wetenschappen. “Het boek betekent een belangrijke vooruitgang voor de debatten binnen en buiten  de feministische en democratische politieke theorie en, wat belangrijk is, doet dit op een verfrissend toegankelijke en engagerende manier. De auteurs putten uit een reeks onderzoeken, case-studiess, concrete voorbeelden uit het dagelijkse leven, en uit hun eigen ervaringen die ons uitnodigen om opnieuw na te denken over traditionele politieke instellingen. Op die manier geeft dit boek niet alleen manieren aan voor een betere vertegenwoordiging van vrouwen, maar voor vertegenwoordiging in het algemeen.”

Karen Celis is erg ingenomen met de prijs. “We zijn tegenwoordig heel sterk gefocust op participatieve en deliberatieve vernieuwingen om de democratie te versterken. Maar we moeten ook werken aan onze formele vertegenwoordigingsorganen (parlementen, gemeenteraden, …) want het is tot nader orde daar waar de wetten worden gemaakt. Het is daar waar rechten worden gegeven, en eventueel ook afgebouwd. Maken dat ze inclusief en democratisch functioneren is dus cruciaal. We hebben feministische theorie - inclusie, responsiviteit en gelijke behandeling - gebruikt om een nieuw vertegenwoordigingsproces te bedenken en vervolgens uit te tekenen. Dat is wat we doen in dit boek: we doen aan ‘democratisch design’, we ‘re-designen’ onze parlementen zodat ze democratischer functioneren.”

Karen Celis, [email protected], 0494 99 52 39

ES CO
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel