Britse boekenprijs voor Karen Celis (VUB) en prof. Sarah Childs (University of London)

Britse boekenprijs voor Karen Celis (VUB) en prof. Sarah Childs (University of London)

Prof. dr. Karen Celis (VUB) en prof. Sarah Childs (University of London) zijn in Groot-Brittannië  bekroond voor hun boek “Feminist Democratic Representation”. De Political Science Association kende hen de Mackenzie Prize toe voor het beste boek uit de politieke wetenschappen. Karen Celis: “Voor ons betekent dit een zeer belangrijke erkenning: een van een wetenschappelijk traject dat we 20 jaar geleden gestart zijn!”

De jury prijst het boek, omdat het verfrissend, toegankelijk en een grote stap vooruit is in de politieke wetenschappen. “Het boek betekent een belangrijke vooruitgang voor de debatten binnen en buiten  de feministische en democratische politieke theorie en, wat belangrijk is, doet dit op een verfrissend toegankelijke en engagerende manier. De auteurs putten uit een reeks onderzoeken, case-studiess, concrete voorbeelden uit het dagelijkse leven, en uit hun eigen ervaringen die ons uitnodigen om opnieuw na te denken over traditionele politieke instellingen. Op die manier geeft dit boek niet alleen manieren aan voor een betere vertegenwoordiging van vrouwen, maar voor vertegenwoordiging in het algemeen.”

Karen Celis is erg ingenomen met de prijs. “We zijn tegenwoordig heel sterk gefocust op participatieve en deliberatieve vernieuwingen om de democratie te versterken. Maar we moeten ook werken aan onze formele vertegenwoordigingsorganen (parlementen, gemeenteraden, …) want het is tot nader orde daar waar de wetten worden gemaakt. Het is daar waar rechten worden gegeven, en eventueel ook afgebouwd. Maken dat ze inclusief en democratisch functioneren is dus cruciaal. We hebben feministische theorie - inclusie, responsiviteit en gelijke behandeling - gebruikt om een nieuw vertegenwoordigingsproces te bedenken en vervolgens uit te tekenen. Dat is wat we doen in dit boek: we doen aan ‘democratisch design’, we ‘re-designen’ onze parlementen zodat ze democratischer functioneren.”

Meer info

Karen Celis, [email protected], 0494 99 52 39

ES CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel