Bouwvergunning verleend voor Learning and Innovation Center

Bouwvergunning verleend voor Learning and Innovation Center

Een nieuwe leeromgeving voor de VUB en ULB

De bouwvergunning voor het Learning and Innovation Center is verleend. Op de grens tussen de campus VUB en de campus ULB zal over een paar jaar een nieuw gebouw verrijzen. Het Learning and Innovation Center zal verschillende ruimtes behelzen waar hoogtechnologische apparatuur de kennisuitwisseling ondersteunt. Beliris, de federale bouwexpert voor Brussel, lanceerde ondertussen de opdracht voor de werken.

Het Learning and Innovation Center (LIC) werd ontworpen door evr-architecten, A229, Ney & Partners en Arcadis. Het LIC werd opgevat als een incubatiekamer voor innovatie en een netwerkcentrum waar de academische wereld en de maatschappij elkaar ontmoeten; een plek waar onderzoek, uitwisseling en opleiding samenkomen. De nieuwbouw gaat op alle vlakken vooruitstrevend zijn. Het vormt een verbinding tussen de campussen van de ULB en VUB. Het zal de nieuwste technologieën inzetten om de ontwikkeling van studenten te ondersteunen.  En het zal kennisuitwisseling met experten uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties mogelijk maken.

Het nieuwe studiecentrum zal symbool staan voor de hechte samenwerking tussen de VUB en de ULB. Het brengt de bibliotheek “exacte en toegepaste wetenschappen” van de VUB samen met de bibliotheek “sciences et techniques” van de ULB. Het zal de studenten van beide campussen uiteenlopende leeromgevingen aanbieden: stille ruimtes voor individuele studie, lokalen om samen te werken, experience centers voor activiteiten met kleine groepen en actieve leerlokalen. Daarnaast worden ook banden aangehaald met externe partners uit het bedrijfsleven en maatschappij via project- en exporuimtes.

 

Nul-energie-gebouw

Het moet een voorbeeld worden: een duurzaam nul-energie-gebouw opgetrokken uit milieuvriendelijke materialen dat naadloos geïntegreerd is in het groene landschap, uitgerust met krachtige ICT-toepassingen. Dankzij de digitale tools zullen bezoekers toegang hebben tot wereldwijde kennisbronnen en contacten kunnen leggen over de hele wereld. Het LIC zal zeven verdiepingen tellen, met een totale oppervlakte van 9.000 m². In totaal zal er ruimte zijn voor duizend personen, waarvan tachtig procent studenten, tien procent academische staf en tien procent externe bezoekers.

Ondertussen werd ook de opdracht voor de werken gepubliceerd. De werken zouden zo'n 2,5 jaar duren. Het budget voor het volledige project, werken en studies, is zo’n kleine € 22.000.000, waarvan 88% betaald wordt door Beliris en 12% door de universiteiten.

 

Meer info

Beliris: elien.deswaef@mobilit.fgov.be - 0475 85 65 77

VUB: sicco.wittermans@vub.be - 0473 96 41 37

ULB: Valérie Bombaerts - presse@ulb.be - 0474 27 00 77

 

 

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel