Boekpresentatie Van Melkweg tot moraal

Boekpresentatie Van Melkweg tot moraal

Wiskundige Ann Dooms en moraalfilosofe Katleen Gabriels over verwondering als brug tussen wetenschap en kunst

Vanavond presenteren moraalfilosofe Katleen Gabriels en wiskundige Ann Dooms in Gent hun gemeenschappelijk geschreven boek ‘Van Melkweg tot moraal’. Toepasselijk op de internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap delen de twee wetenschapsters  op een heel toegankelijke manier hun verwondering over wiskunde, moraalfilosofie, artificiële intelligentie (AI) én voor vrouwen in de wetenschap. Prof. Dooms riep vandaag in een opiniestuk in De Tijd al op om in de grondstof van de technologische revolutie, de wiskunde, te investeren.

Dooms en Gabriels schreven het boek op uitnodiging van Studium curator en VUB-rector Caroline Pauwels, als onderdeel van de Karakters-reeks 2019-2020 rond het thema verwondering. Ze maken in hun Karakter snel duidelijk dat op het eerste gezicht ver-van-mijn-bed domeinen aanwezig zijn in de kleinste dingen van het dagelijks leven. Ze lieten zich hiervoor inspireren door een citaat van Immanuel Kant: 'Twee dingen vervullen het gemoed met steeds nieuwe en steeds toenemende bewondering en ontzag, hoe vaker en intenser het nadenken zich erop toelegt: de sterrenhemel boven mij en de morele wet in mij.' Ann onderzoekt ‘eeuwige’ wiskundige waarheden, terwijl Katleen zich verwondert over de grillige, onstandvastige mens. Tegelijkertijd zijn beide wetenschapsters gefascineerd door AI. In het boekje komen ook jonge vrouwelijke Vlaamse professoren, de wereldvermaarde wiskundige en VUB-alumna Ingrid Daubechies en tv-coryfee Paula Sémer, die inging tegen de heersende katholieke moraal, aan het woord.

Deze uitgave van Academia Press, mogelijk gemaakt door Studium Generale Gent, Theater aan Zee, deAuteurs en KAAP, zal vanavond in concertzaal Miry in Gent door de twee wetenschapsters zelf worden toegelicht.

Praktisch:

Lezing over Van Melkweg tot moraal

20u in concertzaal Miry in Gent

Biezekapelstraat 9, 9000 GENT, €8/0

https://schoolofartsgent.be/nl/agenda-nieuws/agenda/studium-generale-ann-dooms-en-katleen-gabriels

 

Ann Dooms

Professor bij de vakgroep Wiskunde en Data Science van de Vrije Universiteit Brussel. Ze is gespecialiseerd in wiskunde voor digitale toepassingen

Ann.dooms@vub.be

0479 563 530

 

Katleen Gabriels

Professor aan de Universiteit Maastricht en bestudeert de ethische gevolgen van computertechnologie

k.gabriels@maastrichtuniversity.nl

 

 

LW
Contacteer ons
Ann Dooms
Ann Dooms Professor wiskunde, Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Wetenschapscommunicatie Persrelaties
Ann Dooms
Ann Dooms Professor wiskunde, Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Wetenschapscommunicatie Persrelaties
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel