Boekpresentatie: De geschiedenis van het atheïsme in België
Nieuwe VUB-onderzoeksgroep Secular Studies Association Brussel
Het boek 'De geschiedenis van het atheïsme in België’ plaatst voor de eerste maal de actieve ontkenning van het bestaan van God in België in een historisch perspectief. Verschillende leden van de Secular Studies Association Brussels (SSAB) van de VUB werkten mee aan deze studiebundel. SSAB bundelt als interdisciplinaire onderzoeksgroep aan de Vrije Universiteit Brussel expertise rond het denken en handelen van ongelovigen en buitenkerkelijken.
Tijdens de webinar zullen verschillende auteurs dieper ingaan op vrijdenkers die zich, al dan niet in dialoog met gelovigen, doorheen de negentiende en twintigste eeuw op verschillende wijzen hebben ingezet om het atheïstische gedachtegoed te verspreiden.
Programma
Inleiding
Welkom door Gert De Nutte (Humanistisch Verbond en Atheïstisch Platform)
Introductie door Jeffrey Tyssens en Christoph De Spiegeleer: Waarom een geschiedenis van het atheïsme?
Atheïsme onder vrijdenkers en vrijmetselaars
Christoph De Spiegeleer: Atheïsme en de negentiende-eeuwse vrijdenkersbeweging
Jeffrey Tyssens: Atheïsme en vrijmetselarij
Kritische filosofie
Niels De Nutte, ook namens Alain Vannieuwenburg: Moraalwetenschap en kritische ratio: atheïsme aan de Rijksuniversiteit Gent?
Willem Elias: Leopold Flam – 'Filosofie is atheïsme'
Vragenronde
Vragen uit het publiek, via chat
Christoph De Spiegeleer is verbonden aan de VUB en de erfgoedinstelling Liberas. Jeffrey Tyssens is hoogleraar geschiedenis aan de VUB én voorzitter van SSAB. Willem Elias is VUB-emeritus en verbonden aan SSAB. Niels De Nutte is opleidingscoördinator voor deMens.nu, doctoraatsstudent aan VUB en secretaris van SSAB. Alain Vannieuwenburg is lid van de wetenschappelijke raad van Centrum van Academische en Vrijzinnige Archieven aan de VUB.
SSAB
De Vrije Universiteit Brussel heeft een sterke naam en lange geschiedenis op het gebied van onderzoek naar het seculiere denken, zowel in historisch als in hedendaags perspectief. Dit is geworteld in het basisprincipe van de universiteit, het principe van het vrije onderzoek, dat zowel wetenschappers uit de exacte als uit de humane wetenschappen verenigt. De Secular Studies Association Brussel verenigt de academici zoals ooit het Centrum voor de Studie van de Verlichting en het Vrije Denken dat deed.
Het onderzoek van de SSAB concentreert zich op: Secularisme wereldwijd, Dood en secularisme, Vrijmetselarij, Bioethiek, Verlichting en vrijdenkerij.