Belgische universiteiten schorten samenwerking met Russische universiteiten op

Belgische universiteiten schorten samenwerking met Russische universiteiten op

Na steun Russische rectorenconferentie voor inval Oekraïne

De Russische rectorenconferentie (RUR) heeft een krachtige verklaring gepubliceerd ter ondersteuning van het Russische leger en van de beslissing van president Vladimir Poetin om Oekraïne binnen te vallen. Als reactie op dit standpunt, dat tegen alle democratische waarden ingaat, hebben de rectoren van de Belgische universiteiten beslist om de samenwerking met de Russische universiteiten die deze verklaring hebben ondertekend te schorsen.

Op 4 maart heeft de Russische rectorenconferentie een verklaring gepubliceerd ter ondersteuning van de Russische oorlog in Oekraïne, in navolging van het standpunt van Vladimir Poetin als zou de invasie in Oekraïne een noodzakelijke «  speciale militaire operatie » zijn met als doel « de demilitarisering en denazificatie van Oekraïne te bewerkstelligen », een einde te maken aan het conflict in de Donbass en Rusland te beschermen tegen « toenemende militaire dreigingen ».

Daarom hebben de rectoren van de Belgische universiteiten beslist om de academische relaties met de universiteiten die deze verklaring hebben ondertekend, formeel op te schorten.

Wij wensen evenwel niet de studenten te benadelen die momenteel in internationale mobiliteit zijn. Zij moeten de kans krijgen om hun academiejaar in België of in Rusland te voltooien. Toekomstige studentenuitwisselingen zullen echter niet meer worden georganiseerd zolang de genoemde universiteiten de flagrante schending van onze democratische waarden blijven ondersteunen.

De institutionele uitwisselingsakkoorden met de universiteiten die de invasie steunen worden opgeschort. Wij blijven echter individuele Russische studenten verwelkomen die met het oog op het behalen van een diploma aan een Belgische universiteit wensen te studeren. Dit beleid van gastvrijheid is belangrijk omdat wij niet willen dat individuele Russische studenten het slachtoffer worden van keuzes van het regime.

Wij zijn er ons van bewust dat de verklaring van de Russische rectoren zeker niet door alle Russische academici wordt gedeeld en dat onderzoekssamenwerkingen ook en vooral de vrucht zijn van individuele uitwisselingen. Russische onderzoekers die kritisch zijn voor het regime in hun land kunnen de opschorting van de samenwerking ervaren alsof wij hen laten vallen. Daarom laten de rectoren van de Belgische universiteiten het aan hun eigen onderzoekers over om de individuele samenwerkingsrelaties met hun Russische collega's al dan niet op te schorten. De VLIR en de CRef zullen bedreigde onderzoekers maximaal blijven ondersteunen.

De Belgische rectoren hopen dat hun Russische collega’s snel kunnen terugkeren naar het ondersteunen van democratische waarden en fundamentele mensenrechten, want dit zijn en blijven essentiële bouwstenen voor internationale academische samenwerking.

 

Contact VLIR

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel