‘BEING PROFILED:COGITAS ERGO SUM’ : vernieuwende wetenschappelijke inzichten over profiling vermomd als kunstwerk

‘BEING PROFILED:COGITAS ERGO SUM’ : vernieuwende wetenschappelijke inzichten over profiling vermomd als kunstwerk

VUB professor Mireille Hildebrandt overhandigt eerste exemplaar aan Paul Nemitz, hoofdadviseur departement Justitie van de Europese Commissie

Op dinsdag 18 december lanceert CoHuBiCoL (Counting as a Human Being in Computational Law) haar nieuwe publicatie, ‘Being Profiled: Cogitas Ergo Sum’. De voorstelling vindt plaats in het Instituut voor Europese Studies van de Vrije Universiteit Brussel. Het is een uitdagend wetenschappelijk werk over profiling, dat bovendien als kunstwerk door het leven zal gaan. Het eerste exemplaar wordt officieel overhandigd aan Paul Nemitz, hoofdadviseur bij het departement Justitie van de Europese Commissie. Nadien is er een panelgesprek tussen experten over het werk.

‘Being Profiled’ is uniek door het scherpe, vaak provocerende, wetenschappelijke interdisciplinaire onderzoek, met verrassende inzichten vanuit de perspectieven van recht, ethiek en informatica. Het werk bestaat uit 23 korte bijdragen en kwam tot stand door een samenwerking van professoren van verschillende Europese universiteiten.

Het nieuwe boek maakt een actualisatie van ‘Profiling the European Citizen’, een wetenschappelijk werk dat in 2008 werd uitgebracht. Toen onderzochten advocaten, filosofen en computerwetenschappers de juridische, filosofische en computationele achtergrond van de opkomende algoritmische volgorde en hun rol bij profiling. Het nieuwe boek viert én berouwt de toegenomen relevantie van het originele ‘Profiling the European Citizen’.

Een panel van academici, beleidsadviseurs en andere experten opent na de overhandiging van het boek door prof. Mireille Hildebrandt aan Paul Nemitz, het debat over de inhoud van het werk. Hieraan nemen Cornelia Kutterer (Microsoft), Michael Veale (UCL) en Mieke De Ketelaere (SAS) en Maxim Februari, filosoof en schrijver, deel.

Het boek is vermomd als een kunstwerk door Bob van Dijk, de harde paperback is afgedrukt in een limited edition. De artiest komt tijdens de lancering uitleg geven over zijn design. Vanaf 2019 is ‘Being Profiled: Cogitas Ergo Sum’ beschikbaar voor het grote publiek.  

U bent van harte welkom op dinsdag op 18 december 2018 om 12u00 in het Instituut voor Europese Studies, Pleinlaan 5, 1050 Brussel., voor de lancering en overhandiging van ‘Being Profiled’ en het panelgesprek. Voor meer informatie en het programma: https://brusselsprivacyhub.eu/events/18122018.html.

Indien u graag aanwezig bent, gelieve uw komst te bevestigen bij persrelaties van de VUB

Contacteer ons
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel