VN Goodwill-ambassadrice Barbara Hendrickx bezoekt vluchtelingenstudenten op VUB

VN Goodwill-ambassadrice Barbara Hendrickx bezoekt vluchtelingenstudenten op VUB

Blitsbezoek van operaster en UNHCR Goodwill Ambassador zet programma voor vluchtelingenstudenten in schijnwerper

De Vrije Universiteit Brussel verwelkomt vandaag de wereldberoemde operazangeres Barbara Hendricks. Zij komt in haar hoedanigheid als Goodwill Ambassador van UNHCR, het agentschap voor vluchtelingen van de Verenigde Naties, luisteren naar de verhalen en ervaringen van de vluchtelingenstudenten die dankzij een speciaal programma hun studies aan de Vrije Universiteit Brussel konden en nog steeds kunnen verderzetten. De VUB was in 2015 de eerste Belgische universiteit die een dergelijk programma aanbood.

Het bezoek van Barbara Hendricks is een mooie blijk van waardering voor de inspanningen die de VUB sinds het begin van de migratiecrisis levert om de toegang tot hoger onderwijs te vergemakkelijken voor asielzoekers en vluchtelingen.

Vluchtelingen die zijn gevlucht voor oorlog, conflict of vervolging hadden vaak een opleiding en beroepservaring in hun land van herkomst. Wanneer ze in België aankomen, willen ze hun ervaring vergroten of hun academische carrière voortzetten om een nieuw leven op te bouwen in hun gastland. Door hun integratie in het hoger onderwijs in België vergroten deze vluchtelingen hun vaardigheden en leveren ze een belangrijke bijdrage aan de Belgische samenleving waarin ze leven.

Naast de algemene steun voor vluchtelingenstudenten biedt de VUB een introductietraject voor twintig studenten: het InClusive AcadeMic Programme for University Students (InCAMPUS-programma). Dit voorbereidend traject voor vluchtelingenstudenten geeft de mogelijkheid hun taal- en academische vaardigheden te ontwikkelen, hen bij te staan bij het inschrijven, op psychologisch gebied, en hen op weg te helpen naar succes in hun academisch programma aan de VUB.

Veel navolging
Naast de VUB hebben de meeste Belgische universiteiten (Leuven, Gent, Luik, Namen, Leuven, Mons, Antwerpen, Hasselt, enz.) ondertussen programma's ontwikkeld om de toegang tot hoger onderwijs en de integratie van asielzoekers en vluchtelingen te vergemakkelijken. Deze programma's bieden een breed scala aan hulp zoals: taalcursussen, sociale bijstand (huisvesting, vervoer, studiebeurzen, enz.), oriëntatie en sponsoring van vluchtelingenstudenten.

De VUB is zeer actief op het gebied van mensenrechten, academische vrijheid en sociaal engagement. De VUB grondbeginselen geven duidelijk aan dat de universiteit zich inzet voor academische vrijheid. In 2011 is de VUB toegetreden tot het netwerk van Scholars at Risk (SAR) en werkt zij aan de bescherming van onderzoekers in gevaar en aan de bevordering van academische vrijheid.

In 2016 lanceerde de VUB in Brussel eveneens een cursus Arabisch voor kinderen van 6 tot 15 jaar. Dit is de eerste seculiere cursus Arabisch in België onder de academische begeleiding van specialisten en experts in de Arabische taal. Daarnaast zijn de docenten zelf vluchtelingen die een lerarenopleiding hebben gevolgd. Het project, ALEF genaamd (naar de eerste letter van het Arabisch alfabet), zal binnenkort z’n eerste cursussen publiceren.

De Vrije Universiteit Brussel is zeer vereerd met het bezoek van Barbara Hendricks en beschouwt het als een steun en aanmoediging om zich verder blijvend in te zetten voor mensenrechten, academische vrijheid en sociaal engagement, conform aan haar humanistische waarden.

 

Contacteer ons
Geert Goessaert PR medewerker, Vrije Universiteit Brussel
Kim Hardie Medewerker International Relations VUB
Geert Goessaert PR medewerker, Vrije Universiteit Brussel
Kim Hardie Medewerker International Relations VUB
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel