AugmentX gaat de ergonomie van exoskeletten verbeteren

AugmentX gaat de ergonomie van exoskeletten verbeteren

Het Flanders Make AugmentX onderzoekslabo aan de VUB opent donderdag 11 januari zijn deuren. De wetenschappers van Brubotics (het Brussels Human Robotics Research Center) gaan aan de slag met exoskeletten en andere technologieën die fysieke arbeid ondersteunen. Het onderzoeksteam van Brubotics combineert hoogtechnologische snufjes om ergonomie te herdefiniëren. Motion capture, drukplaten, kracht cellen, en allerlei andere sensoren om biometrische gegevens op te meten, laten toe om arbeid en inspanning op te meten op een ongeziene wijze. AugmentX zet in op zowel mobiele als heel nauwkeurige statische meetinfrastructuur. ​ Dit laat toe om een brede waaier van onderzoeksprojecten te ondersteunen waar krachten en/of beweging moet worden opgemeten. Verschillend projecten zijn reeds lopende met als doel om de infrastructuur verder te integreren en bestaande capaciteiten verder uit te bereiden.

demonstratie van een exoskelet © Tom Turcksin Brubotics
demonstratie van een exoskelet © Tom Turcksin Brubotics

De beweging van en krachten op het menselijk lichaam ten gevolge van werk, (met of zonder exoskelet), kunnen via een biomechanisch model worden geprojecteerd op zeshonderd verschillende spieren. Op die manier kunnen de kracht en lengte van iedere spier in het lichaam ingeschat worden.

Het AugmentX team ontwikkelde onder meer software om de data van verschillende sensoren over het netwerk te bundelen tot één gesynchroniseerde data stroom. ​ Het hele systeem is dus ook heel moduleerbaar en integreerbaar wat het voor een brede waaier aan toepassingen interessant maakt. Daarom zal dit labo beschikbaar zijn voor partners uit de zowel de onderzoekswereld als de industrie.

De officiële opening vindt plaats op donderdag 11 januari van 14h30 tot 18h in het AI Experience center en het AugmentX lab, VUB Pleinlaan 9 (verdieping -1) 1050 Elsene. Aanwezig zijn kan, mits inschrijving hier. Meer info en programma: Opening AugmentX Research Lab van de VUB | Vrije Universiteit Brussel


Contact:

Tom Turcksin: 0486343706 tom.turcksin@vub.be

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

 

IR
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel