Archeologen, waaronder een VUB-onderzoeker, vinden bewijs van een eerste gewelddadige confrontatie in de bronstijd 

Archeologen, waaronder een VUB-onderzoeker, vinden bewijs van een eerste gewelddadige confrontatie in de bronstijd 

Een internationaal team van archeologen, waaronder ook onderzoekers van de VUB, heeft meer dan 3000 menselijke botten en botfragmenten geanalyseerd van de vindplaats van Charterhouse Warren in Engeland, een site gedateerd in de vroege bronstijd. De site vormt het eerst bewijs uit de bronstijd van een menselijke slachtpartij door een andere vijandige groep mensen, met aanwijzingen van kannibalisme. Direct bewijs voor gewelddadige conflicten uit die periode (2500-1500 BC) is heel zeldzaam

De botten waren de overblijfselen van ten minste 37 individuen. Uit analyse blijkt dat ze gedood, afgeslacht en waarschijnlijk opgegeten werden voordat ze in een vijftien meter diepe schacht gegooid werden. 

Volgens hoofdonderzoeker, ook hoofdauteur van de publicatie, Rick Schulting van de Universiteit van Oxford, is de slachtpartij het grootste voorbeeld van interpersoonlijk geweld uit de Britse prehistorie. Waarschijnlijk, zo stelt hij, was de behandeling van de slachtoffers een manier om ze te ontmenselijken of 'anders' te maken. 

“We vinden eigenlijk meer bewijs voor verwondingen aan skeletten die dateren uit het neolithicum in Groot-Brittannië dan uit de vroege bronstijd, dus Charterhouse Warren springt eruit als iets zeer ongewoons”, stelt Schulting. “Het schetst een aanzienlijk donkerder beeld van de periode dan velen hadden verwacht.” 

De vondst dateert al van in de jaren 1970. Toen werden de verspreide botten van ten minste 37 individuen ontdekt in een 15 meter diepe schacht in Charterhouse Warren, Somerset. Het was een mix van mannen, vrouwen en kinderen, wat suggereert dat de verzameling representatief was voor een gemeenschap. In tegenstelling tot de meeste begrafenissen uit die tijd vertonen de schedels sporen van een gewelddadige dood door een stomptrauma. Om het mysterie te ontrafelen van wat er met deze mensen is gebeurd, hebben onderzoekers van verschillende Europese instellingen de botten geanalyseerd.  

Christophe Snoeck (VUB), mede-auteur van de studie, onderzocht de botten op Strontium en Zuurstof-isotopen. “Die geven een indicatie over de herkomst van hun voeding en hun drinkwater”, aldus Snoeck. “Met onze analyse konden we aantonen dat zeker 25 van de slachtoffers lokaal waren en dus geen invasieve groep mensen. Twee individuen hadden afwijkende Strontium-niveaus. Zij waren afkomstig van een nabije locatie, een tiental kilometer ten westen of ten zuiden van de plaats van de site.”   

De onderzoekers vonden op de botten talrijke snijwonden en breuken die dateren van rond het tijdstip van overlijden, wat suggereert dat ze opzettelijk werden afgeslacht en mogelijk gedeeltelijk werden geconsumeerd. Het bewijs voor een gewelddadige dood, zonder aanwijzingen voor een gevecht, impliceert dat de slachtoffers verrast werden. Waarschijnlijk zijn ze allemaal afgeslacht en is de slachting uitgevoerd door hun vijanden. 

Het lijkt onwaarschijnlijk dat ze gedood werden voor voedsel. Er zijn veel botten van runderen gevonden tussen de menselijke botten, wat suggereert dat de mensen in Charterhouse Warren genoeg te eten hadden en kannibalisme hoegenaamd niet nodig was. In plaats daarvan was kannibalisme misschien een manier om de overledene te 'veranderen'. Door hun vlees te eten en de botten te mengen met de resten van dieren, vergeleken de moordenaars hun vijanden met dieren en ontmenselijkten ze hen. 

Welke gebeurtenissen leidden tot deze dramatische daad van geweld? Concurrentie om hulpbronnen en klimaatverandering lijken conflicten in Groot-Brittannië in die tijd niet te hebben verergerd en er is momenteel geen genetisch bewijs dat wijst op het naast elkaar bestaan van gemeenschappen met verschillende voorouders dat tot etnische conflicten zou kunnen hebben geleid. 

Alle elementen suggereren dat het conflict werd veroorzaakt door sociale factoren. Misschien leidden diefstal of beledigingen tot spanningen die buiten proporties escaleerden. Bewijs voor besmetting met de pest in de tanden van twee kinderen geeft aan dat ziekte de spanningen ook kan hebben verergerd. “De vondst van bewijs voor de pest in eerder werk van collega's van het Crick Institute was totaal onverwacht”, zegt Schulting. “We weten nog niet zeker of, en zo ja hoe, dat verband houdt met het geweld op de vindplaats”.  

Uiteindelijk schetsen de bevindingen een beeld van een prehistorisch volk voor wie waargenomen vernederingen en wraakcycli konden leiden tot onevenredig gewelddadige acties. Deze situatie is helaas bekend uit recentere tijden. 

“Charterhouse Warren is een van die zeldzame archeologische vindplaatsen die de manier waarop we over het verleden denken op de proef stelt”, concludeert Schulting. “Het is een grimmige herinnering aan prehistorie wreedheden, die helaas refereert naar andere voorbeelden uit recentere tijden en het schijnt een licht op een duistere kant van menselijk gedrag. Dat het waarschijnlijk geen eenmalige gebeurtenis was, maakt het nog belangrijker dat het verhaal verteld wordt.” 

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Antiquity: Butchered Bones Suggest Violent ‘Othering’ of Ennemies in Bronze Age Britain. 

© Rick Schulting

 

 

Link naar het beeldmateriaal: https://drive.google.com/drive/folders/1yMsUjDe7xuLWDCNgPH0XIX6dZtHkX2_c?usp=sharing 

Meer info

Christophe.snoeck@vub.be


Frans Steenhoudt
Frans Steenhoudt Perscontact wetenschap en onderzoek

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel