AI snapt eiwitten nog niet helemaal

AI snapt eiwitten nog niet helemaal

Wat een bloedproteïne ons leert over de grenzen van AI

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, de Interuniversitaire Bioinformatica-instelling in Brussel en de Universiteit Gent hebben ontdekt dat een belangrijk eiwit in ons bloed, alfa-1-zuur glycoproteïne (AGP), zich veel ingewikkelder gedraagt dan kunstmatige intelligentie (AI) kan voorspellen.

AGP komt veel voor in ons bloed en speelt een rol bij ontstekingen en kanker. Ook beïnvloedt het hoe medicijnen in ons lichaam werken. Maar hoewel wetenschappers al tientallen jaren onderzoek doen naar dit eiwit, blijft het lastig te begrijpen. Dat komt doordat het eiwit versierd is met ingewikkelde suikermoleculen, ‘glycanen’ genoemd. Die veranderen constant van vorm, waardoor het eiwit zich telkens anders gedraagt.

Dr. Bhawna Dixit onderzocht AGP voor haar doctoraat. Ze ontdekte dat zelfs kleine veranderingen in de genetische opbouw van AGP – veranderingen die je bijvoorbeeld bij kankerpatiënten ziet – het gedrag van het eiwit helemaal kunnen veranderen. En als je dan ook nog kijkt naar de glycanen, die ook mee veranderen afhankelijk van ziektes of ontstekingen, wordt het beeld nóg ingewikkelder.

“Eén kleine verandering op de juiste plek kan het hele gedrag van het eiwit veranderen,” zegt Dr. Dixit. “Dat is belangrijk voor medicijnen op maat, want niet iedereen reageert hetzelfde.”

In een vervolgstudie keken de onderzoekers of AlphaFold, een bekende AI die eiwitstructuren voorspelt, deze complexe veranderingen goed kon inschatten. Helaas niet. AlphaFold doet het goed bij de stijve, vaste delen van eiwitten, maar het lukt niet om de flexibele, bewegende delen goed te voorspellen. In laboratoriumtesten bleek dat de AI die flexibele delen te simpel voorstelt.

“AI-modellen zoals AlphaFold zijn getraind op vaste plaatjes van eiwitten,” legt Dixit uit. “Maar veel eiwitten zijn juist heel beweeglijk. Daar moeten we echt mee oppassen.”

De bevindingen laten zien dat AI geweldige dingen kan, maar dat het nog niet alles begrijpt, zeker niet als het gaat om ingewikkelde processen in ons lichaam. Daarom blijft echt experimenteren in het lab onmisbaar. De samenwerking tussen mens en machine is dus belangrijker dan ooit.

Wil je zelf zien hoe AI het doet in vergelijking met echte meetgegevens? Bekijk dan de interactieve website:
​🔗 https://bio2byte.be/af_nmr_nma

 

Referenties:

  • Dixit, B., Vranken, W., & Ghysels, A. (2023). Conformational dynamics of α‐1 acid glycoprotein (AGP) in cancer. DOI
  • Gavalda-Garcia, J., Dixit, B., Díaz, A., Ghysels, A., & Vranken, W. (2024). Gradations in protein dynamics captured by experimental NMR are not well represented by AlphaFold2 models. DOI

Contact:

Bhawna Dixit: Bhawna.dixit@vub.be

Koen Stein
Koen Stein Centraal aanspreekpunt pers

 

 

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel