AI en ethiek – Kenniscentrum Data&Maatschappij opent speciale helpdesk voor AI-professionals

AI en ethiek – Kenniscentrum Data&Maatschappij opent speciale helpdesk voor AI-professionals

Europese AI-Week

Zelflerende algoritmes dringen steeds verder ons leven binnen. Maar welke besluiten kunnen deze algoritmes nemen? “Computer says no” zonder transparantie of bezwaar? Vele professionals die met AI werken bevinden zich daarom met hun werk op de grens tussen IT, wetgeving en ethiek en hebben daar heel wat vragen bij. Om hierop in te spelen opent het Kenniscentrum Data & Maatschappij (KDM), een samenwerking tussen 3 universitaire onderzoeksgroepen: imec-SMIT-VUB, CiTiP van KU Leuven en imec-MICT-UGent, een virtuele helpdesk waar AI-professionals, en iedereen die met AI aan de slag wil, een antwoord kunnen vinden op ethische en juridische vragen omtrent Artificiële Intelligentie en datagedreven toepassingen.

Prof. Rob Heyman, coördinator KDM: “De helpdesk is er om vragen te kunnen stellen over de ethische en juridisch aspecten van werken met AI. Vragen zoals hoe men een AI-applicatie GDPR-proof kan maken, hoe men ervoor kan zorgen dat een applicatie niet discrimineert, hoe men een goede balans kan vinden tussen automatisatie en menselijke beslissing of hoe men de diagnose gemaakt door een medische AI-applicatie transparant maakt. Wij geven vrijblijvend advies. Kunnen we een vraag niet onmiddellijk beantwoorden, bekijken we binnen het Kenniscentrum of we hier een onderzoek rond kunnen opzetten. Zo stemmen we onze activiteiten nog beter af op de vragen die leven op het terrein.”

De helpdesk vind je via deze link: https://data-en-maatschappij.ai/nieuws/experiment-de-kenniscentrum-helpdesk

Het Kenniscentrum Data & Maatschappij maakt deel uit van het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en krijgt steun van de Vlaamse overheid (EWI).

Contact:

Rob Heyman

[email protected]

0477 46 33 63

ES
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel