Academische Opening VUB: ‘Science as a Public Good’

Academische Opening VUB: ‘Science as a Public Good’

Openingsrede door rector-elect Jan Danckaert

Dinsdag 27 september 2022 – 15 uur – Ropsy Chaudronstraat 24, 1070 Kuregem (Anderlecht)


Beste journalist

Naar jaarlijkse traditie viert de VUB de start van het nieuwe academiejaar met een openingszitting. Dit jaar vindt die plaats in het indrukwekkende decor van de iconische, geklasseerde markthal van Abbatoir in de Anderlechtse wijk Kuregem. Rector-elect Jan Danckaert houdt er zijn eerste openingsrede en geeft zijn visie over de rol van wetenschap voor een wereld in transitie en crisis. Ook brengt de volledige VUB-community hulde aan de betreurde ererectoren Caroline Pauwels en Paul de Knop.

Wij nodigen u graag uit om deze Academische Opening op 27/9 bij te wonen. Na afloop van de openingszitting, is Jan Danckaert beschikbaar voor interviews. Komt u langs of wenst u een gesprek met de rector? Neem dan contact op met woordvoerder Nathalie Vlaemynck – 0479 87 23 26 – [email protected]

Hieronder vindt u het volledige programma (15u- 18u):

  • Verwelkoming door de burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps
  • Inleiding door voorzitter van de Raad van Bestuur van de VUB Karsten De Clerck
  • Over de site: Elke Tiebout, CEO Abattoir
  • Toespraak door studenten
  • Hommage aan ererectoren Paul De Knop en Caroline Pauwels
  • Openingsrede VUB-rector Jan Danckaert: “Science as a public good”
  • Afsluiting: “Lied van Geen taal”
  • Receptie

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer

De markthal van Abattoir bevindt zich in de Ropsy Chaudronstraat 24 te 1070 Anderlecht. Ze is het makkelijkst te bereiken via het openbaar vervoer, meer bepaald met de metro: neem lijn 2 en stap uit aan station Clemenceau of Delacroix. U kan ook bus 46 nemen en uitstappen aan Clemenceau.

Met de auto via de Grote Ring

Neem uitrit 13, Dilbeek-Ninove-Molenbeek.

Vanuit Gent-Antwerpen: links afslaan, Ninoofsesteenweg volgen tot bij de 9de stoplichten. 

Vanuit Bergen-Parijs: rechts afslaan, Ninoofsesteenweg volgen tot bij de 8ste stoplichten. Aan de stoplichten: rechts afslaan, de tramsporen volgen, het kanaal van Charleroi oversteken. De Jules Ruhlstraat ligt rechts, net voorbij het kanaal. De ingang van de parking Delacroix ligt halfweg deze straat.

Met de auto via de Kleine Ring

Bij het Zuidstation, richting Baraplein nemen en de Clémenceaulaan volgen. Aan het kruispunt met de Bergensesteenweg rechtdoor de Ropsy Chaudronstraat volgen. De twee stierenbeelden aan uw linkerzijde voorbijrijden en 50m verder links ligt de Jules Ruhlstraat, met halfweg deze straat de ingang van de parking Delacroix.

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck Woordvoerder en algemeen perscontact

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel