9e editie symposium Medische Wereld in samenwerking met VUB en UZ Brussel

9e editie symposium Medische Wereld in samenwerking met VUB en UZ Brussel

Zaterdag 20 april 2024 – Start om 9u30 - Faculteit Geneeskunde en Farmacie VUB Laarbeeklaan 103, 1090 Jette

Woensdag 27 maart 2024 – Op zaterdag 20 april 2024 vindt de negende editie van ‘Medische Wereld’ plaats, een medisch congres in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het UZ Brussel. ​ Deelnemers wonen debatten bij over ethische, maatschappelijke, medische en economische thema’s die vandaag spelen binnen de Belgische gezondheidszorg. Via dit initiatief willen de organisatoren kennis en inzichten uit meer dan 50 jaar academisch onderzoek en klinische praktijk delen, met als doel om oplossingen te vinden voor hedendaagse uitdagingen en zo de werking van de zorgsector toekomstbestendig te maken.

In de voor- en namiddag krijgen deelnemers de keuze uit verschillende parallelle sessies. Vooraanstaande politici, bekende koppen en baanbrekende onderzoekers en artsen nemen het woord. Een greep uit het programma:

 • Politiek kopstukkendebat over 3 hete hangijzers in de gezondheidszorg: betaalbare zorg, activatie van langdurig zieken en de nood aan een zevende staatshervorming met onder andere Dr. Maggie De Block (Open VLD), Minister Petra De Sutter (Groen), Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit), Frieda Gijbels (NVA), Liesbeth Sommen (CD&V), Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) en Sophie Merckx (PVDA) ​
 • Obesitas met onder meer expert klinische voeding Prof. dr. Elisabeth De Waele over de basis van nutritie
 • Buitenlandse medische missies met onder meer kinderintensivist Prof. Dr. Gerlant Van Berlaer over B-FAST in Turkije
 • Education Palliative Care met onder meer Prof. Dr. Wim Distelmans over levensbeëindiging voor kinderen tot 12 maanden
 • Robotchirurgie met onder meer plastisch chirurg Prof. Dr. Alexandru Nistor
 • Tandheelkunde met onder meer Dr. J. Aps, mond-kaak en aangezichtschirurg Dr. Michael Büttner en slaapapneu experte Prof. Dr. Miche De Meyer
 • Hart in het CUROZ Netwerk met onder andere Dr. Stijn Lochy, Cardioloog UZ Brussel over Percutane hartoorocclusie en interventies in stroke care

Na afloop van de sessies volgt de uitreiking van de “Beurs Medische Wereld 2024”.

Klik hier voor het volledige programma.


Story image

Komt u graag langs?

Het Symposium Medische Wereld vindt plaats op de campus van de Vrije Universiteit Brussel in Jette op de Brussels Health Campus, Laarbeeklaan 103 in het auditorium Brouwer. Komt u graag langs als journalist? Gelieve uw komst te bevestigen vóór 20 april 2023 via [email protected] .

Meer info en contact

 • https://www.medischewereld.be/
 • Organisator Medische Wereld: Dr. Ben De Brucker -  0498/03 71 73
 • VUB: Nathalie Vlaemynck – 0479 87 23 26
 • UZ: Karolien De Prez – 0497 83 63 55

De wereld heeft je nodig

Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en wereld.

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creëer mee(r) impact

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck Woordvoerder en algemeen perscontact
GF
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel