57 VUB’ers bundelen nieuwste inzichten over robot en mens in “Homo Roboticus”

57 VUB’ers bundelen nieuwste inzichten over robot en mens in “Homo Roboticus”

Feestelijke boekvoorstelling in De Munt met lezingen, robots, optredens en robotopera

Vandaag stellen meer dan 50 VUB-wetenschappers, waaronder Prof. Bram Vanderborght, Prof. Michel Maus, Prof. An Jacobs en Prof. Romain Meeussen de meest recente academische bijdragen voor over de relatie tussen de mens, robotica en artificiële intelligentie op het prestigieuze gelijknamige event in de Brusselse Muntschouwburg. Later volgt ook nog een boektournée.

 “Homo Roboticus” ontstond binnen de VUB-denktank POINcaré, die vanuit verschillende vakgebieden een antwoord wil bieden op maatschappeljike uitdagingen. Een daarvan is de rol van intelligente technologie en robots in de samenleving. In totaal buigen 57 professoren en onderzoekers van de VUB elk vanuit hun eigen expertise zich over de centrale vraag hoe de mens in de huidige technologische (r)evolutie past. Dat resulteert in de publicatie van het nieuwe, gelijknamige boek dat een antwoord geeft op ruim 30 dilemma’s zoals “Moeten robots belastingen betalen?”, “Is het mogelijk dat robots en mensen vrienden of geliefden worden?”,  “Winnen robots straks gouden medailles op sportwedstrijden?” of “Gaan we straks op consultatie bij Dr. Robot?”.  Het boek bevat ook 10 aanbevelingen voor een robotinclusieve agenda zodat verdere robotisering en AI de maatschappij ten goede blijven komen. De auteurs roepen onder meer op tot meer sensibilisering rond technologie, investering in levenslang leren en een ethnisch technologisch charter.  

Event in teken van robot én mens
Het boek wordt vandaag aan het grote publiek voorgesteld tijdens het Homo Roboticus-event in De Munt. Naast demonstraties met robots en lezingen, zijn er ook verschillende  artistieke intermezzo’s waarin robot en mens versmelten zoals het optreden van zangeres/danseres Viktoria Modesta die een bionisch been heeft. Orgelpunt van de avond is de opvoering van de opera Fausto van Luc Steels over een man die digitaal onsterfelijk wil worden.

Later dit voorjaar volgt ook “Homo Roboticus on tour”. Dat is een reeks mini-lezingen en workshops rond robotica en AI waarmee de auteurs naar verschillende Vlaamse steden trekken waaronder Brugge, Turnhout en Hasselt.

“Robotica en AI veroorzaken een revolutie voor de toekomst van de mens en de wereld. Deze disruptie creëert heel veel opportuniteiten, maar ook prangende uitdagingen. Om die van antwoord te dienen is het belangrijk dat we vanuit verschillende expertise en invalshoeken nadenken over robotica en AI en actie ondernemen. We willen dit topic hoog op de agenda zetten om deze revolutie optimaal te integreren in onze samenleving. Dat we de resultaten van onze denktank bekend maken in de Munt, als bakermat van de Belgische revolutie, is niet zonder betekenis” zegt professor robotica en mede-auteur Bram Vanderborght.

Noot voor de pers: indien u interesse heeft, kunnen we u een digitaal exemplaar van het boek “Homo Roboticus” bezorgen. U bent uiteraard ook van harte welkom op het Homo Roboticus-event in De Munt op 7 februari 2019 vanaf 16u. Komt u graag langs? Geef dan een seintje op sicco.wittermans@vub.be of op 02/629 21 37. De volledige line-up en praktische info vindt u onderaan. Meer informatie: http://homoroboticus.be/

Praktische informatie:
Homo Roboticus
De Munt
Munt, 1000 Brussel

Line-up:
16.00
Demonstraties

17.00 – 19.15
Fredo De Smet (Master of Ceremonies)
Viktoria Modesta
Alexander De Croo – Paul Nemitz – Mireille Hildebrandt
Katleen Gabriels – Freddy Mortier
Bram Vanderborght
Jasna Rok
Patricia van Lingen – An Jacobs
Júlia Canosa i Serra – Mark Grey
Michel Maus

20.30 – 22.00
Opera Fausto * Luc Steels & Oscar Vilarroya

Contacteer ons
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel