50 kaarsjes voor Djalali

50 kaarsjes voor Djalali

Solidariteitswake voor 50ste verjaardag van Ahmadreza Djalali

Donderdag 13 januari – 19u – Franklin Rooseveltlaan 48, tegenover Iraanse Ambassade – met verjaardagslied van muzikanten Gregory Frateur (Dez Mona) en Chantal Acda

Vrijdag 14 januari wordt wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali 50 jaar in een Iraanse cel, waar hij al bijna zes jaar onterecht vastzit. Samen met de Brusselse universiteiten Université libre de Bruxelles en Vrije Universiteit Brussel organiseert Amnesty International een solidariteitswake aan de vooravond van Dr. Djalali’s 50e verjaardag. In de voortuin van de ULB-campus aan de Franklin Rooseveltlaan, recht tegenover de Iraanse ambassade in Elsene, worden op donderdagavond 13 januari 50 tuinkaarsen ontstoken. Afgevaardigden van de ULB, de VUB en Amnesty International zullen de aanwezige sympathisanten toespreken.

“We zullen nooit aflaten om telkens opnieuw over Ahmadreza Djalali te berichten. We zullen nooit aflaten om telkens opnieuw tot actie op te roepen. Tot hij wordt vrijgelaten”, zegt VUB-rector Caroline Pauwels. “Wetenschappers wereldwijd moeten veilig en vrij kunnen werken. De extreme toestand waarin Dr. Djalali zich ondertussen bijna zes jaar bevindt, maakt duidelijk dat dit niet overal en te allen tijde het geval is. Ahmadreza Djalali wordt ook vandaag geconfronteerd met eenzame opsluiting en het onthouden van medische zorg. Dat is onaanvaardbaar."

Gerlant Van Berlaer, kliniekhoofd Spoedgevallendienst UZ Brussel, collega en vriend van Ahmadreza Djalali: “Ik ben teleurgesteld in het feit dat de Europese politici er maar niet in slagen een verandering in deze ondraaglijke toestand te forceren, na zolange tijd. Ik hoop van harte dat zij dit weer op de agenda zetten en druk blijven uitoefenen.”

Verjaardagslied

Muzikanten Gregory Frateur (Dez Mona) en Chantal Acda hebben voor deze gelegenheid een intrieste interpretatie gemaakt van het wereldbekende verjaardagslied ‘Happy birthday to you’. Het nummer zal voor het eerst te horen zijn tijdens de solidariteitswake. Op 14 januari wordt het met bijhorende video gedeeld op de socialemediakanalen van Amnesty International.

Amnesty’s oproep

Op 27 april 2016 werd Ahmadreza Djalali onterecht gearresteerd in Iran. Wat volgde is een lange lijdensweg: hij werd na een manifest oneerlijk proces ter dood veroordeeld en opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis.Dr. Djalali is gefolterd, zijn gezondheidstoestand is slecht en hij leeft in constante angst dat hij zal geëxecuteerd worden. Bovendien mag hij sinds november 2020 niet meer bellen met zijn vrouw en kinderen in Zweden, wat de situatie voor hen haast ondraaglijk maakt.

“Dr. Djalali en zijn naasten gaan nu al bijna zes jaar door deze nachtmerrie. We hernieuwen onze oproep aan beleidsmakers van alle niveaus om hun inspanningen op te voeren om een einde te maken aan deze onmenselijke situatie. We blijven de familie van Ahmadreza Djalali steunen in hun strijd om hem thuis te krijgen”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

In België tekenden al meer dan 130.000 mensen de petitie van Amnesty International die oproept de doodstraf tegen Djalali in te trekken en zijn vrijlating eist.

Praktisch

- Wanneer? Donderdag 13 januari, om 19.00 uur.

- Waar? In de voortuin van de ULB, Franklin Rooseveltlaan 48, in Brussel.

- Wat? Solidariteitswake* aan de vooravond van Dr. Djalali’s 50e verjaardag, georganiseerd door Amnesty International en de Brusselse universiteiten ULB en VUB.

- Wie? Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen; Gerlant Van Berlaer, kliniekhoofd Spoedgevallendienst UZ Brussel en ex-collega van Ahmadreza Djalali; Annemie Schaus, rector ULB

*** De wake wordt georganiseerd met respect voor de covid-19-veiligheidsmaatregelen: alle aanwezigen houden voldoende afstand van elkaar en dragen een mondmasker.***

Achtergrond

Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in april 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. De eerste tien dagen wist niemand waar hij werd vastgehouden. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken. Lees hier hoe de onschuldige professor in de cel belandde.


Contact:

Gerlant Van Berlaer

0476 28 4242

 

persdienst van Amnesty International Vlaanderen

0486 75 55 10

GF CO
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel