30 woman in robotics you need to know

30 woman in robotics you need to know

VUB-onderzoekster Marwa ElDiwiny op internationale lijst

Marwa ElDiwiny, doctoraatsonderzoekster robotica aan de Vrije Universiteit Brussel, werd opgenomen in de jaarlijkse lijst van 30 woman in robotics you need to know. Deze lijst wordt elke jaar op 13 oktober, naar aanleiding van de Ada Lovelace Day, door Robohub opgesteld. Robohub brengt robotica-expertise uit de hele wereld samen. Met de lijst wil Robohub de zichtbaarheid van vrouwen in robotica verhogen, omdat het gebrek eraan “tot de onbewuste perceptie leidt dat vrouwen geen nieuwswaardige bijdragen leveren.”

De onderzoeksfocus van Marwa ElDiwiny, phD-studente aan VUB-BruBotics, ligt op het modelleren en simuleren van zelfhelende zachte materialen voor robotica toepassingen. Ze maakt deel uit van SMART, een EU Marie Curie Innovative Training Network. Haar masterproef was UAV anti-stealth technologie voor een veilige werking. Ze heeft als onderzoeksingenieur gewerkt bij Inria, Lille nord Europe, als onderzoekswetenschapper aan het Tartu Institute of Technology in Estland en nam deel aan het Mechatronics and Industrial Robotics Programme aan de Universiteit van Minia in Egypte. ElDiwiny is met meer dan 94 afleveringen ook gastvrouw van de IEEE RAS Soft Robotics Podcast, waar onderzoekers uit zowel de academische wereld als de industrie over soepele robotica worden geïnterviewd.

Hidden no more

Marwa ElDiwiny: "Als klein meisje vertelde ik mijn ondertussen overleden moeder: ik ben geen gewoon meisje, ik wil een verschil maken in deze wereld! Mijn doel is om jonge vrouwen te inspireren om in zichzelf te geloven en om hun passie te vinden en te gaan voor een carrière in de robotica en AI voor het algemeen belang."

Vandaag vormen vrouwen nog steeds minder dan een kwart van de mensen die werkzaam zijn in de natuur- en toegepaste wetenschappen en aanverwante beroepen en verdienen ook nog steeds gemiddeld minder dan hun mannelijke collega’s. De kwestie is nog moeilijker als je een persoon van kleur bent. Prof. Robotica Bram Vanderborght, tevens promotor van ElDiwiny, schreef hierover maart dit jaar in IEEE Robotics en Automation Magazin het volgende: "Wetenschappers beginnen te begrijpen hoe gendervooroordelen tot in fysieke robots zelf doordringen. Het gevaar is dat robotmakers hierdoor, bewust of onbewust, genderstereotypen gaan versterken en zo onbedoeld nog een grotere afschrikking creëren voor jonge, ondervertegenwoordigde mensen die geïnteresseerd zijn om zich bij ons vakgebied aan te sluiten."

In 2020 laten Robohub daarom vrouwen in de robotica zien uit China, Japan, Maleisië, Israël, Australië, Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Israël, Noorwegen, Spanje, India, Iran en België. Er zijn onderzoekers bij, maar ook CEO’s en kunstenaars. Sommige vrouwen staan nog aan het begin, anderen hebben al een hele carrière uitgebouwd.

https://robohub.org/30-women-in-robotics-you-need-to-know-about-2020/

Contact:

Marwa ElDiwiny (English)

marwa.eldiwiny@vub.be

0493 941 125

http://www.marwaeldiwiny.com/#about

http://www.smartitn.eu/smart-project-esrs/

Promotor Bram Vanderborght

Bram.vanderborght@vub.be

0486 52 29 62

IR
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel