2/3de Vlamingen pro Brabançonne op sportevents zoals WK voetbal

2/3de Vlamingen pro Brabançonne op sportevents zoals WK voetbal

VUB-onderzoek legt verband tussen nationale trots en voetbal of andere topsport

Met de aftrap van het WK Voetbal, kleurt Vlaanderen de komende weken weer zwart-geel-rood. Mensen voelen zich dan verbonden met elkaar en met de rode duivels. De onderzoeksgroep Sport & Society van de Vrije Universiteit Brussel peilde bij 1600 Belgen naar hun opvatting over de maatschappelijke impact van topsport (*). Onder meer werd gevraagd in welke mate men trots is op de sportieve prestaties van Belgische atleten en in welke mate men topsport belangrijk vindt.

​* In het pdf bestand onderaan dit persbericht vindt u de grafieken met de resultaten van het onderzoek.

Trots op Belgische topprestaties

De voor België uiterst succesvolle voorbije Olympisch zomerspelen en de prestaties van de Rode Duivels hebben effect aangezien 62% van de Belgen aangaf (zeer) trots te zijn op de Belgische topsportprestaties. Twee op drie (65%) Belgen vindt topsportsucces (zeer) belangrijk. Topsportsucces wordt belangrijker aanzien dan bijvoorbeeld Belgische verwezenlijkingen in kunst en literatuur, maar minder belangrijk dan sterk zijn in wetenschap, technologie en economie.

Voetbal op eerste plaats

Verder achterhaalden de VUB-onderzoekers in welke sporttak Belgen het liefst Belgisch topsportsucces zouden hebben. Niet verrassend kwam voetbal duidelijk als eerste naar voor; 22% van de Belgen zetten deze sport op de eerste plaats, gevolgd door atletiek (11%), tennis (8%), wegwielrennen (8%) en autosport (4%).

Belgisch volkslied

Het afspelen van het Belgisch volkslied voor of na een sportwedstrijd is een ritueel waarbij wordt aangenomen dat het een nationaal eenheidsgevoel aanspreekt. Dit blijkt ook het geval bij een grote groep Vlamingen en Walen. De ‘Branbançonne’ zorgt voor een moment van verbondenheid met ons land bij ongeveer twee op drie Belgen. Het is verder ook duidelijk dat topsportsucces op de belangrijkste sporttornooien zorgt voor positieve beleving bij een groot deel van de bevolking (77%).

Vlaanderen versus Wallonië

Het valt op dat voor exact de helft van de bevolking atleten van de eigen gemeenschap een groter gevoel van trots opwekken dan een Belgische atleet van een andere gemeenschap. Dit fenomeen kunnen we voornamelijk verklaren doordat mensen supporteren voor sporters of ploegen waarmee ze een connectie voelen, iets gemeen hebben of delen (woonplaats, geslacht, leeftijd, sport die ze beoefenen…).

 

Contacteer ons
Jens De Rycke Sport and Society onderzoeksgroep VUB
Veerle De Bosscher Sport and Society onderzoeksgroep VUB
Jens De Rycke Sport and Society onderzoeksgroep VUB
Veerle De Bosscher Sport and Society onderzoeksgroep VUB
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel