100ste verjaardag van eredoctor Toots Thielemans

100ste verjaardag van eredoctor Toots Thielemans

Op vrijdag 29 april 2022 is het 100 jaar geleden dat Toots Thielemans geboren werd. Jean-Baptiste Thielemans – want zo luidt zijn officiële naam - zou zich ontwikkelen tot een virtuoos jazzmuzikant en harmonicaspeler worden, geroemd in heel de wereld. In 2001 ontving hij een eredoctoraat van Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université libre de Bruxelles (ULB).  Als ketje van de Marollen toonde hij dat het samenvloeien van (taal)gemeenschappen niet voor golven hoeft te zorgen. Thielemans liet zien dat muziek geen diversiteit kent en voor emotie zorgt waarbij geen enkele grens een rol speelt. Passie drijft de mens naar waar hij zijn wil en humanisme maakt alles meer mogelijk.  

Toots Thielemans overleed op 22 augustus 2016.

Zijn herdenkingsjaar wordt uitgebreid gevierd tijdens talloze evenementen.
​Lees meer op https://toots100.be/.

Story image

 

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel