Xtc tegen trauma en paddo’s tegen depressie? "Mogelijk spelen MDMA en psilocybine ooit een rol in de behandeling van mentale aandoeningen"
Ter gelegenheid van de Dag van de Geestelijke Gezondheid op 10 oktober 2024, benadrukt VUB-professor Dimitri De Bundel de potentiële therapeutische toepassingen van stoffen zoals MDMA (de werkzame stof in xtc) en psilocybine (afkomstig van paddo’s) bij de behandeling van mentale aandoeningen zoals posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) en depressie. Hoewel deze stoffen momenteel vooral bekend zijn in het uitgaansleven, kunnen ze in de toekomst mogelijk hun weg vinden naar de klinische setting. De Bundel waarschuwt echter dat verder onderzoek noodzakelijk is voordat deze middelen als reguliere behandelingen kunnen worden ingezet.
Volgens Dimitri De Bundel is het onderzoek naar de therapeutische toepassing van psychedelica geen nieuwe ontwikkeling: "MDMA werd al in de jaren 70 ingezet als ondersteuning bij psychotherapie. De laatste vijftien jaar is er een heropleving van wetenschappelijk onderzoek naar deze stoffen en hun potentieel in de behandeling van psychische stoornissen".
Bij PTSS wordt momenteel vaak psychotherapie en medicatie, zoals antidepressiva, ingezet. Toch blijkt dat deze behandeling niet voor alle patiënten werkt. Ongeveer een derde van de PTSS-patiënten reageert niet op de conventionele aanpak. Hier kunnen stoffen zoals MDMA mogelijk een rol spelen, doordat ze de vertrouwensband tussen therapeut en patiënt kunnen versterken en traumatische ervaringen minder aversief kunnen maken.
Ook psilocybine, de actieve stof in psychedelische paddenstoelen, wordt onderzocht voor de behandeling van depressie. Uit klinische studies blijkt dat psilocybine even effectief kan zijn als traditionele antidepressiva, maar met minder neveneffecten.
"Het werkingsmechanisme van deze stoffen in de hersenen is nog niet volledig begrepen, maar ze lijken mensen te kunnen helpen loskomen van vastgeroeste denkpatronen," aldus De Bundel.
Met Europese subsidies start aan de VUB een onderzoek naar de effecten van psilocybine op neuro-inflammatie en de vorming van nieuwe hersencellen, met de hoop dat deze stof in de toekomst kan bijdragen aan behandelingen voor neurologische aandoeningen zoals Alzheimer.
Contact:
Dimitri De Bundel
E-mail: dimitri.de.bundel@vub.be