World Mental Health Day 10 oktober 2018

World Mental Health Day 10 oktober 2018

VUB-specialisten geestelijke gezondheid jongeren

Het thema van World Mental Health Day deze woensdag 10 oktober is "Jonge mensen en geestelijk gezondheid in een veranderende wereld". Wij willen u een klein aantal VUB-specialisten voorstellen die op dit terrein werkzaam zijn. Allereerst sportpsycholoog professor Paul Wylleman, die overmorgen het symposium leidt over Mental Health in Elite Sport in het Europees Parlement in Brussel. Onder het artikel vindt u de link met alle informatie. Hier nog meer academici die met hun expertise op actuele zaken werken rondom geestelijke gezondheid.

 

Chris Baeken
Psychiater
Depressie, medische beeldvorming, stemmingsstoornissen
02 477 64 25

Imke Baetens
Psychologe
Zelfverwonding, zelfmutulatie
0495 45 50 80

Kathleen Leemans
Psychologe
Cyberpesten jongeren, VUB psychologie, end of life
0496 729 338

Martine van Puyvelde
Psychologe
Ontwikkelingspsychologie
02-629 18 27

Smadar Westreich
Ontwikkelingspsychologie, kindertekeningen, gedragsstoornissen
02-6292481

Paul Wylleman
Sportpsychologie
0478 92 84 94
Mental health in Elite Sport – symposium EP

http://www.efpa.eu/news/invitation-symposiummental-health-in-elite-sport--at-european-parliament-oct-10-2018

 

Twee VUB-alumni journalistiek maakten een website met en voor jongeren die het mentaal moeilijk hebben: www.troep.link

Troep.link, zo heet de website waarmee alumni journalistiek Marie Van Oost en Florian Casier iets willen veranderen aan de manier waarop media berichten over jongeren die kampen met een depressie. “De ´frames’ die de media gebruiken zorgen ervoor dat er een stigma op depressie blijft.

Marie Van Oost en Florian Casier studeerden dit jaar af in de manama-opleiding journalistiek en maakten hun thesis over jongeren die kampen met depressie en hoe die in de media aan bod komen. Aanleiding was een wedstrijd van de Koning Boudewijnstichting voor studenten journalistiek. “De Boudewijnstichting maakte een studie waaruit blijkt dat Vlaamse media standaard een aantal ‘frames’ gebruiken om over depressie te berichten”, zegt Marie Van Oost. ”Dat zorgt ervoor dat er een stigma blijft hangen op depressie. De stichting riep een wedstrijd uit om een zo genuanceerd en deproblematiserend mogelijk journalistiek werk te maken over geestelijke problemen. Dat sprak Florian en mij aan. We maakten een website, omdat jongeren via die weg het best te bereiken zijn.”

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel