Wit privilege en racisme in het hoger onderwijs

Wit privilege en racisme in het hoger onderwijs

Online-lezing door Kalwant Bhopal, Professor of Education and Social Justice aan University of Birmingham, UK

Op 21 september om 20u geeft Kalwant Bhopal een online-lezing over wit privilege en racisme in het hoger onderwijs. Samen met dr. Fatma Zehra Çolak (Universiteit Antwerpen), Prof. dr. Stéphanie De Maesschalck (Universiteit Gent), Latifah Abdou (van het studenteninitiatief WeDecolonizeVUB) en Ines El Jasouli (van de studentenbeweging Umoja Gent) bespreekt ze vormen van racisme en uitsluiting aan Vlaamse universiteiten. Kalwant Bhopal is Professor of Education and Social Justice aan University of Birmingham, UK. Bhopal is van mening dat universiteiten als radartjes in het neoliberale systeem ongelijkheden in stand blijven houden.

Na de moord op George Floyd en de Black Lives Matter-protesten in de lente van 2020 werd er wereldwijd gereageerd. Ook de universiteiten deden hier aan mee: ze publiceerden statements, boden hun steun aan geracialiseerde studenten en personeelsleden en zetten (sociale) mediacampagnes tegen racisme op. Bhopal gaf al in de zomer van 2020 te kennen dat er waarschijnlijk weinig zou veranderen en het business as usual zou blijven aan de universiteiten. Wat is de stand van zaken aan de Vlaamse universiteiten?

De lezing vindt plaats in het Engels en wordt gezamenlijk georganiseerd door CESSMIR (interdisciplinair onderzoekscentrum over de sociale impact van migratie en vluchten van UGent), CeMIS (het onderzoekscentrum voor migratie en interculturele studies van UAntwerpen) en BIRMM (het interdisciplinair expertisecentrum over migratie en minderheden van VUB).

Indien u de online lezing graag wil bijwonen of Kalwant Bhopal wil interviewen, gelieve contact op te nemen met Sicco Wittermans, persrelaties VUB, via mail ([email protected]) of telefoon (+32 473 96 41 37).

 

Het programma

19:30    Registratie

20:00    Welkomstwoord en introductie

20:10    Lezing door Prof. Kalwant Bhopal

20:40    Discussie met Prof. Kalwant Bhopal en dr. Fatma Zehra Çolak (Universiteit Antwerpen),  Prof. dr. Stéphanie De Maesschalck (Universiteit Gent), Latifah Abdou (WeDecolonizeVUB) en Ines El Jasouli (Umoja Gent)

21:10    Q&A met het publiek

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel