Wiskunde saai? Niet als je het de 'Brakelse Bruintjes' vraagt

Wiskunde saai? Niet als je het de 'Brakelse Bruintjes' vraagt

VUB zet Wiskunde in de kijker met Wiskunnend Wiske Wedstrijd

Dinsdag 6 februari 2024 — Na een spannende finale, werd het team Brakelse Bruintjes van het Sint-Franciscusinstituut in Brakel voor de derde keer op rij uitgeroepen tot winnaar van de Wiskunnend Wiske wedstrijd. De opleiding Wiskunde van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) organiseert de wedstrijd jaarlijks om jongeren te tonen dat wiskunde veel breder is dan wat je leert op de schoolbanken. Meer dan 2000 leerlingen uit het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs in Vlaanderen nemen het tegen elkaar op door hun wiskundekennis te meten. Ze strijden voor de eer van hun school en voor de felbegeerde Pi-Trofee.

Jaarlijks wordt Wiskunnend Wiske georganiseerd ter ere van PI-dag op 14 maart. Voor deze editie week de VUB af van die traditie en vond de wedstrijd vroeger plaats. De klassen die goed scoorden op de voorrondes, zakten met z'n allen af naar de VUB campus in Brussel om de finale te spelen. Zo’n 450 leerlingen afkomstig uit 38 klassen kregen uitdagende wiskundeopdrachten voorgeschoteld die ze in groep moesten oplossen. De botsende biljartballen, de slappe sportdrank, de mysterieuze misdaad, de verbeten valsspeler, de verrassende vierkanten… door wiskunde op een andere manier voor te stellen dan tijdens de klassieke lessen op school, wil de VUB scholieren haar liefde voor wetenschap en wiskunde doorgeven. ​

Pi-Podium

Op de eerste plaats eindigde team de Brakelse Bruintjes van het Sint-Franciscusinstituut in Brakel. De tweede plaats ging naar team Differentiaal Dino’s van het Sint-Albertuscollege te Heverlee. Team Goniometrische Getallen Gladiatoren van Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas eindigde op de derde plaats.

Team de Brakelse Bruintjes eindigde opnieuw op de eerste plaats
Team de Brakelse Bruintjes eindigde opnieuw op de eerste plaats

De bedenker van de wedstrijd is de wereldberoemde natuur- en wiskundige Ingrid Daubechies. Dit jaar kon ze zelf niet aanwezig zijn bij de prijsuitreiking. Via een videoboodschap moedigde ze de leerlingen aan om het beste van zichzelf te geven, want onze samenleving heeft wiskunde nodig:

“Wiskunde is enorm nuttig en belangrijk voor zoveel dingen in onze samenleving. Daarom is het belangrijk dat leerkrachten onze toekomstige generaties de liefde voor wiskunde bijbrengen. Niet alleen door het curriculum te volgen, maar ook door te tonen wat er zich buiten dat lesaanbod afspeelt. Initiatieven als Wiskunnend Wiske, waarbij leerlingen wiskunde op een ludieke en creatieve manier benaderen, helpen hierbij!”

Wat de winnaars er zelf van vinden?

“Het is de derde keer op rij dat onze school wint. Drie zesdejaars van ons groepje namen ook vorig jaar deel. Dat is echt wel leuk.

En hun plannen?

“Sommigen van ons gaan volgend academiejaar voor Wiskunde, Burgerlijk Ingenieur en Chemie”.

De winnende klassen gingen elk naar huis met een prijzenpakket. Daarbovenop kregen de Brakelse Bruintjes de felbegeerde Pi-Trofee mee naar huis. Benieuwd of ze hem ook volgend jaar in de wacht slepen.


Over Ingrid Daubechies

Ingrid Daubechies is een VUB-alumna met een indrukwekkende internationale carrière. Ze is wereldautoriteit op het vlak van zogeheten wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken. Sinds 1998 is ze lid van de U.S. National Academy of Sciences en ze was ook de allereerste vrouwelijke professor in de wiskunde aan de prestigieuze Princeton-universiteit. Momenteel is zij professor aan de Duke University in de Verenigde Staten. Zij verdiende talloze onderscheidingen en kreeg in 2012 de titel van barones toegekend door Koning Albert II. Recent kon zij haar lange lijst van onderscheidingen aanvullen met de zeer prestigieuze Wolf prijs in de Wiskunde. Ze werd ook aangesteld om mee vorm te geven aan het 'Mathematician in residence'-programma van het National Museum of Mathematics in New York.

Meer informatie

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel