Wim Thiery verkozen tot Laureaat van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten 

Wim Thiery verkozen tot Laureaat van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten 

Belangrijke wetenschappelijke erkenning voor jonge VUB-klimaatonderzoeker 

Zaterdag 14 december - De Vrije Universiteit Brussel (VUB) kondigt met trots aan dat VUB-klimaatonderzoeker Wim Thiery (37) de prijs “Laureaat van de Academie” van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) heeft ontvangen. Hij krijgt die prestigieuze prijs als blijk van erkenning voor zijn wetenschappelijke verdiensten.  

Prof. Thiery (37) – klimaatwetenschapper, geograaf en filosoof – wordt bekroond in de  Klasse der Natuurwetenschappen, één van de vier afdelingen van de Academie. 

“Het is een eer en een privilege om deze erkenning te ontvangen voor ons onderzoek naar klimaatextremen en hun impact op mens en milieu”, aldus Thiery. “Deze prijs erkent ook onze inspanningen om wetenschappelijke kennis over klimaatverandering toegankelijker te maken voor jongeren wereldwijd, bijvoorbeeld via onze educatieve website. Ik ben de KVAB zeer dankbaar dat ze de klimaatcrisis via deze prijs op de voorgrond plaatst.” 

Met de onderscheiding treedt Thiery in de voetsporen van onder andere VUB-professor Dr. Frank De Proft (Chemie), die eerder dezelfde eer te beurt viel. 

De prijs "Laureaat van de Academie" is een van de hoogste onderscheidingen die de Academie toekent. Sinds 2001 wordt jaarlijks een jonge Vlaamse onderzoeker of kunstenaar bekroond in de categorieën Natuurwetenschappen, Menswetenschappen, Kunsten en Technische Wetenschappen (sinds 2009).  

 

Over KVAB 

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten is een genootschap van excellente wetenschappers, kunstenaars en bedrijfsleiders. Leden van de Academie worden voor het leven benoemd en treden toe tot één van de vier klassen: Natuurwetenschappen, Menswetenschappen, Kunsten, Technische wetenschappen. 

Via allerlei initiatieven wil de KVAB een langetermijnvisie ontwikkelen over belangrijke wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen en bijdragen tot de beleidsvorming daarover. Ook publiceert de Academie onder meer rapporten en standpunten, organiseert ze colloquia en congressen, reikt ze een aantal prestigieuze wetenschappelijke prijzen uit en nodigt ze eminente buitenlandse academici uit. 

Over Wim Thiery 

Wim Thiery is een klimaatwetenschapper geïnteresseerd in het modelleren van extreme gebeurtenissen in een veranderend klimaat.  

Na zijn MSc's aan de KU Leuven in Filosofie (2008) en Terrestrial Ecosystems and Global Change (2011), werd hij een FWO PhD fellow die de interactie tussen klimaat en de Afrikaanse Grote Meren onderzocht met een regionaal klimaatmodel (2011-2015). Van 2015 tot 2018 was hij postdoctoraal onderzoeker aan de ETH Zürich, waar hij de historische en toekomstige impact van irrigatie op klimaatextremen op wereldschaal onderzocht.  

In 2017 (29 jaar) werd hij benoemd tot onderzoeksprofessor aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij de bclimate onderzoeksgroep oprichtte. Tijdens zijn onderzoek ondernam hij uitwisselingen naar Montreal, Berlijn en Zürich en voerde hij drie veldcampagnes uit naar Oeganda, Rwanda en DR Congo om automatische weerstations te installeren op het Kivumeer en het Victoriameer.  

Thiery is medeauteur van twee VN-klimaatrapporten: het IPCC Special Report on Climate Change and Land (2019) en het IPCC Sixth Assessment Report (2021).  

Zijn expertise omvat klimaatverandering, klimaatextremen, regionale en wereldwijde klimaatmodellering, interacties tussen land en atmosfeer, landgebruik, vroegtijdige waarschuwingen voor stormen, energiemeteorologie en modellering van de impact van klimaatverandering op wereldschaal.  

Recent ontwikkelde hij de website https://myclimatefuture.info/ waar de gevolgen van de klimaatverandering voor jonge generaties eenvoudig geconsulteerd kunnen worden. In zijn lopend Europees onderzoeksproject (ERC Consolidator Grant) verdiepen hij en zijn team het onderzoek naar de relatie tussen klimaatverandering en intergenerationele rechtvaardigheid. In 2017 werd Prof. Thiery door het tijdschrift Forbes verkozen tot lid van de "Forbes 30 under 30 Europe", die "de slimste jonge ondernemers, vernieuwers en game changers in Europa" samenbrengt. In 2023 ontving hij één van de Arne Richter Awards voor uitmuntende jonge wetenschappers van de European Geosciences Union. Eerder dit jaar ontving hij de Wetenschappelijke Prijs Klimaatonderzoek van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO). 


Contact: wim.thiery@vub.be 02/629.30.29 

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel