Wetenschappers buigen zich over ethiek

VUB EN ULB EEN JAAR NA DE GAIA-UNDERCOVERACTIE

Een jaar nadat dierenrechtenorganisatie Gaia undercover ging in het VUB-animalarium, willen de Vrije Universiteit Brussel en de Université libre de Bruxelles met het congres “Assessing Ethics in Research” inzoomen op de ethische aspecten van onderzoek. Met debatten, lezingen en panelgesprekken willen ze studenten en onderzoekers een platform bieden om na te denken over ethische waarden en vraagstukken binnen hun vakgebied.  Het congres over ethiek in de wetenschap vindt plaats op donderdag 7 december 2017.

Ethiek beroert tegenwoordig weer volop de gemoederen. Of het nu gaat om #metoo, belastingparadijzen of belangenvermenging, het zijn allemaal hete hangijzers. Ook in de wetenschap geldt dit: levenseinde en euthanasie, wetenschappelijke integriteit, het gebruik van proefdieren enz. zijn vraagstukken waar wetenschappers zich ernstig over moeten buigen. VUB-rector Caroline Pauwels en ULB-rector Yvon Englert willen ethiek in het brandpunt van de belangstelling plaatsen. Het congres “Assessing Ethics in Research” kadert in de Week van de Ethiek, die 4 tot 8 december loopt.

Week van de ethiek

Op woensdag 6 december is er het salon “Ethics & Research”. Gie Goris, hoofdredacteur van MO*magazine, heeft een open gesprek met moleculair bioloog prof. Marc Van Montagu over ethiek, onderzoek & verantwoordelijkheid. Een dag later buigen de twee universiteiten zich vanuit hun humanistische waarden over wetenschappelijke ethiek. Deze dag vormt het hart van de discussie over wetenschappelijke ethiek. Onderzoek wordt intensief onderworpen aan ethische screening en geldschieters benadrukken steeds meer de ethiek in het onderzoek. Zo moeten deelnemers aan experimenten alle relevante medische en wettelijke informatie krijgen en begrijpen wat het inhoudt. Dierenrechtenorganisaties gaan undercover in universiteiten. De wet op de privacy wordt steeds strenger: deelnemers aan onderzoeken kunnen zich terugtrekken uit experimenten en met terugwerkende kracht de verwijdering van informatie eisen, wetenschappers moeten internationaal samenwerken. De vraag is of vrij onderzoek nog mogelijk blijft. Het volledige programma vindt u op: www.asset-brussels.com

PROGRAMMA WEEK VAN DE ETHIEK

MAANDAG 4 DECEMBER, 10 U

Researching researchers: research ethics in the humanities

Workshop for (post-)doctoral researchers

MAANDAG 4 DECEMBER, 19 U

Wim Distelmans spreekt over een Waardig Levenseinde

Avondlezing georganiseerd door OSB VUB

DINSDAG 5 DECEMBER, 09 U

Ethics in Research in the Field of Science and Technology

Workshop for (post-)doctoral researchers

DINSDAG 5 DECEMBER, 09 U

Grensoverschrijdend gedrag aan de universiteit

Grensoverschrijdend gedrag is de laatste weken erg in het nieuws. Ook op onze campussen leeft het debat over seksisme. Maar waarover hebben we het nu eigenlijk? Samen met Liesbet Stevens zoeken we naar antwoorden.

WOENSDAG 6 DECEMBER, 12 U

Fake News in Biomedical Sciences: towards a survival guide for PhD researchers

Workshop for (post-)doctoral researchers

WOENSDAG 6 DECEMBER, 18 U

Brussels Salon on Ethics & Research

An evening with Prof. dr. em. Marc van Montagu & Gie Goris (MO* Magazine)

DONDERDAG 7 DECEMBER, 09 U

Conference day "Assessing Ethics in Research"

VUB & ULB ASSESS ETHICS IN RESEARCH

VRIJDAG 8 DECEMBER, 12 U

"Belangenvermenging en belangenconflict"

Lezing en debat met Prof. Ludo Cornelis

VRIJDAG 8 DECEMBER, 12 U

Q&A Ethical Committee for the use of Laboratory Animals

Ask all your questions on the ethical use of lab animals.

VRIJDAG 8 DECEMBER, 13 U

Wetenschappelijk onderzoek op mensen: Hoe krijg ik hiervoor een ethische goedkeuring?

Het complete programma met alle details vindt u hier: http://www.vub.ac.be/weekvandeethiek/

U kunt de deontologie van de Vrije Universiteit Brussel: http://www.vub.ac.be/onderzoek/beleid/deontologie.

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel